![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, napisałem skrypt do logowania ale chciałbym wiedzieć jak go ulepszyć. Chciałbym osiągnąć:
-jak najszybszą pracę -jak najmniej zmiennych -duże bezpieczeństwo -wiem o możliwości użycia MySQL narazie nieinteresuje ale jaki będzie to miało wpływ na szybkość i bezpieczeństwo Plik z formulażem, sprawdzający poprawność danych. Kod <?php session_start(); if(($_POST['user']=='użytkownik')&&($_POST['password']=='hasło')) $_SESSION['logowanie']=true; else $_SESSION['logowanie']= false; if($_SESSION['logowanie'] == true) { $przenies = "mysqladmin.php"; header("HTTP/1.1"); header("Cache-Control: no-cache, must-revalidate"); header("Location: ".$przenies); } else { $form = <<< EOF <form action="sesja.php" method="post"> <p>użytkownik:</p><input type="text" name="user"><br> <p>hasło:</p><input type="password" name="password"> <input type="submit" value="zaloguj"> </form> EOF; echo $form; } ?> Fragment pliku do którego dostęp powinny mieć tylo osoby upoważnione (narazie tylko ja). Kod <?php
session_start(); if ($_SESSION['logowanie']!='true') { $przenies = "sesja.php"; header("Location: ".$przenies); } ?> <HTML> <HEAD> <TITLE>MySQLAdmin</TITLE> </HEAD> <BODY> <?php |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mniej zmiennych? Możesz usunąć jeszcze user i password
![]() To był żart... Ten post edytował markac 14.08.2007, 12:08:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:42 |