![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, więc zrobiłem sobie hosting zdjęć, a raczej plików. I w tym mój problem ja chce tylko zdjęć, obrazków itd. a nie wszystkich plików.
upload.php
Jak mam przekształcić ten plik żeby można było same obrazy wrzucać? A druga sprawa, to jak można zrobić miniaturki obrazów?? Wiem że trzeba w jakimś manualu posiedzieć, tylko nie wiem gdzie to moge znaleść ; ) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzic MIME-TYPE plikow
-------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli o to że chcesz same obrazki to sprawdzaj sobie rozszerzenia plików poprzez cięcie stringu na 3 ostatni literki i sprawdzasz czy to obrazek, natomiast do tworzenia miniaturek trzeba uzyc biblioteki GD2. Bardzo dużo jest w internecie gotowych klas do tworzenia minitaturek.
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli w formularzu miałeś np.:
CODE <input type="file" name="plik" /> to w skrypcie możesz wyświetlić typ mime: CODE echo $_FILES[plik][type]; wystarczy porównać: CODE if($_FILES[plik][type] == "image/jpeg" ||
$_FILES[plik][type] == "image/png" || $_FILES[plik][type] == "image/gif"){...} |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Typ mime pliku jest ustalany ze względu na jego rozszerzenie. Jeśli ma być to bardziej bezpieczny upload to użyj funkcji getimagesize(), aby sprawdzić czy na 100% jest to obrazek. Równie dobrze ktoś może przesłać wirus, złośliwy kod, inny dowolny plik "podszywając" się pod obrazek
![]()
Ten post edytował -=Peter=- 14.08.2007, 14:34:21 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uważaj na smIEcia, bo zwraca dziwne mime dla jpg...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, po sprawdzeniu typu mime najlepiej sprawdzić poprawność pliku przez bibliotekę gd np:
A co do znalezienia tematu, to znalazłem go na google wpisując ,,bezpieczeństwo uploadu" ![]() Dziękuję, Babcia@Stefa -------------------- Środowisko testowe (desktop) - Gedit, lighttpd, sftp, rsync, xfce4-terminal, chromium, firefox4 | System: Gentoo ~x86
O'Neill - serwer WWW @ lighttpd, links, nano, rsyncd, sftpd | System: Debian ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:57 |