![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na wstępie chciałem powitać wszystkich
![]() Tabela z danymi klienta
Oraz table z id klienta z piewszej tabeli
Tabele się utworzyły już byłem prawie happy w kolejnym kroku poprzez skrypt Kod <?php $_POST['klientid']; $_POST['imie']; $_POST['nazwisko']; $_POST['miasto']; @$db = mysql_pconnect("localhost", "root", "XXXXXX"); if (!$db) { print "Nie można nawiązać połączenia z bazą danych"; exit; } mysql_select_db("linielotnicze"); $query = "insert into daneklienta (imie, nazwisko) values ('".$_POST['imie']."', '".$_POST['nazwisko']."')"; mysql_query($query); $query = "insert into danepodrozy (miasto) values ('".$_POST['miasto']."')"; mysql_query($query); ?> Chaiałem aby automatycznie dodawał się klucz obcy z id tego użytkownika oraz miasto do drugiej tabeli danepodróży no ale się nie dodaję, do pierwszej tabeli daneklienta rekordy się dodaja no ale druga jest empty. Chciałem poprosić o pomoc z tym problemem napewno coś żle robie albo tabele albo skrypt żle napisałem albo nie ma takiej mozliwości aby coś takiego dokonać coś napewno skopałem jestem na etapie początkujący no i mam problemiki. Jak by dało się to jakoś naprawić albo jakoś inaczej wykonać aby zapisywał się klucz bardzo bardzo bardzo bym był wdzięczny za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 3 Dołączył: 15.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
drugie zapytanie nie ma pojecia o klientid.
Musiał byś po wrzuceniu pierwszego zapytania zapytac o klientid z tabeli daneklienta nalepiej używając mysql_insert_id() $query = "insert into danepodrozy (id_klienta,miasto) values ('".$_POST['miasto']."','".mysql_insert_id()."')"; Tutaj masz dokładniejszy opis: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/get...-unique-id.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje ci Kris za pomoc już zwątpiłem że ktoś mi odpisze szukałem tego dłuuugo ale bez żadnych rezultatów zastosowałem to w skrypcie i działa wszystko śmiga
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 10:51 |