![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znalazłem kod do logowania na strone uzupełniłem go trochę sam i mam problem bo jak wpisze dobre hasło to wyrzuca że jestem niezalogowani i że jest błąd w 19 linijce sidze już pare godzin nad tym i niewiem co źle :/
CODE <?php session_start(); ?>
<html> <head> <title> Logowanie </title> </head> <body> <center> <?php include 'conf.php'; mysql_connect($host,$username,$password); $user = $_POST['login']; $passmd5 = md5($_POST['haslo']); $result = mysql_query("SELECT haslo FROM usr WHERE login=\"$user\""); $row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_NUM); $passorg = $row[1]; if($passmd5 == $passorg) { echo '<CENTER>'; printf("<H1>Zostałeś pomyślnie zalogowany !!!</H1>"); printf("<a href=\"admin2.php\">Dalej >>></a>"); $_SESSION['log'] = 1; $_SESSION[‘admin’] = $row[2]; $_SESSION[‘login’] = $row[0]; echo '</CENTER>'; } else { echo '<CENTER>'; printf("<H1>Hasło się nie zgadza !!!</H1><BR>"); printf("<a href=\"admin.php\">Powrót</a>"); echo '</CENTER>'; } ?> </center> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat $passorg = $row[1];
dalej już nie analizowałem Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nic to niedało doszedłem wkońcu że mienna $passorg jest pusta czyli zapytanie
SELECT haslo FROM usr WHERE login = \"$user\" jest zle to jakie bedzie dobre? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2006 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czekaj, aby otrzymać hasło - jedziesz po md5 ze zmiennej z POST.
Kod $passmd5 = md5($_POST['haslo']); A zmienna użytkownika to co to jest, globalna czy co..? Nie wiem może, coś zgubiłem po drodze. Kod $result = mysql_query("SELECT haslo FROM usr WHERE login='".$_POST[user]."'");
|
|
|
![]()
|
|
nic niedalo :|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2006 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisałeś cos o błędzie w 19 linijce mógłbyś go po prostu strzelić tutaj, a i fajnie by było gdybyś dał również kod admin.php przynajmniej sam formularz...
|
|
|
![]()
|
|
zmienilo sie na 20 linijke
![]() Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in adres/jakisplik.php on line 20 CODE <?php session_start(); ?> <html> <head> <title> Logowanie </title> </head> <body> <center> <br><br> Wpisz poniżej swoją nazwę użytkownika oraz hasło: <br><br> <form name="login" method="post" action="przetlogin.php"> <input name="username" type="text"><br> <input name="password" type="password"><br> <br><br> <input type="Submit" value="Wyślij"> <input type="Reset" value="Wyczyść"> </form> </center> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 1 Dołączył: 9.01.2007 Skąd: Sejny/Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w formularzu inputa nazwales username a w pliku php pobierasz nazwe usera $user = $_POST['login']; co powoduje ze twoje zapytanie jest zle a mysql_fetch_array sie wykrzacza
|
|
|
![]()
|
|
juz wczesniej to zlukalem zanim to napisales i to poprawilem ;)teraz zostala ta linia 20 :/
|
|
|
![]()
|
|
No jeżeli zaminiłeś
$user=$_POST['login'] na $user=$_POST['username'] i wsadziłeś takie zapytanie $result = mysql_query("SELECT haslo FROM usr WHERE login=' ".$user." ' "); i nadal cos nie działa, to może sprawdź co masz w tym conf.php czy nazwa bazy nie jest może skopana, albo w tabeli kolumny się inaczej nie nazywają niz w zapytaniu, lub co gorsza czy w ogóle dałeś uprawnienia do SELECT chociażby na tabeli usr. A może właśnie nazwa tabeli jest wadliwa. Sprawdź. Jakby co ja jeszcze jestem... |
|
|
![]()
|
|
moim zdaniem to niema znaczenia czy sa te kropki czy nie i 2 razy dane cudzyslowie ' ".$user." '
plik conf.php dziala napewno bo z niego kozysta tez ksiega gosci i ona dziala tabele sa napewno dobre a w tabeli usr mam tak: ID (int6) login (varchar10) haslo (varchar34) admin (int1) gg (varchar 10) www(varchar 30) a z uprawnieniami niewiem o co ci chodzi :| bo ten skrypt ma zalogować ( z haslem w md5) i podzielic na sesje niezalogowany zalogowany user zalogowany admin i do tego mi tabela admin ktora ma miec wartosc 0 lub 1 w zaleznosci od rangi usera... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakbyś zobaczył co pokazuje mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual to zobaczyłbyś, że zapomniałeś wybrać bazy danych.
|
|
|
![]()
|
|
no fakt zapomnialem 1 linijki juz wstawione blad o lini 20 znikl ale nadal zmienna $passorg jest pusta (testowalem z rozynm $row)
CODE <?php session_start(); ?> <html> <head> <title> Logowanie </title> </head> <body> <center> <?php include 'conf.php';$user = $_POST['username']; $pass2 = $_POST['password']; $passmd5 = md5($pass2); mysql_connect($host,$username,$password); @mysql_select_db($database) or die("Nie znaleziono bazy danych");$result = mysql_query("SELECT haslo FROM usr WHERE login = \"$user\""); $row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_NUM); $passorg = $row[1]; if($passmd5 == $passorg) { echo '<CENTER>'; printf("<H1>Zostałeś pomyślnie zalogowany no mniejsza juz sam se poradziłem ![]() ![]() ![]() ![]() Ten post edytował siurek 14.08.2007, 07:46:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 12:29 |