Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Linki w newsach
kwiatek
post 2.09.2002, 11:44:10
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Sprawa wygląda następująco smile.gif W tresci newsa chcialbym aby po wpisaniu np: [zaw=Alex Austin]Alexa Austina[/zaw] utworzyl sie link do tego zawodnika w tej chwili mam to zrobione tak ze chodza mi linki ale mam to oparte na tablicach i wyszukuje imie i nazwisko w newsie i tworzy link do gracza jednak problem jest w tym ze nie laie odmian. RObilem cos takiego do zwyklych linkow strona.pl i nie bylo problemow wszystko mi chodzi, a to do zawodnikow nie chce sad.gif Sprawa jets jednak bardizej skomplikowana poniewaz ja mam w bazie w osobno imie i nazwisko a link by musial wygladac w ten sposob: ?zawodnik=3 czyli chodiz o to zeby z tej linijki [zaw=Alex Austin] wyszukal id zawodnika. Jeżeli ktoś ma pomysł jak to zrobić i może mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny.
Go to the top of the page
+Quote Post
kurtz
post 3.09.2002, 21:11:36
Post #2

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat
Jeżeli ktoś ma pomysł jak to zrobić i może mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny.

hm proponuje ogolny schemat:
1) preg_match do wylapania wszystkich "twoich" tagow z (lapiesz wszystko pomiedzy = a ]
2) polaczenie do bazy danych, wybieranie gdzie imie i nazwisko jest takie jak wybrane
3) preg_replace z modyfikatorem /e podstawiajacy dla 'imie nazwisko'

o kodowaniu:
skoro lapiesz seriws.pl (i napisales to sam) to pewnie tylko problemy sprawi ci koncowka - czyli punk 3) - jesli tak to seksje Pattern Modifiers w manualu.

--------------------
.. make web your home ..
+Quote Post
kwiatek
post 4.09.2002, 20:24:41
Post #3

Grupa: Zarejestrowani

-----

Już rozwiązałem to w trochę inny sposób (użytkownik panelu musi mniej wpisywać poprostu wybiera to co go interesuje i skrypt daje mu ID). Ale i tak dzięki za pomoc na przyszłość się przyda smile.gif Najlepsze jest to że to co nie chciało mi działać wcześniej nagle zadziałało nie mam pojęcia dlaczego bo nie tknąłem nawet smile.gif chodzi już troche czasu i nic się nie rozwaliło więc jakimś cudem jest dobrze biggrin.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 16:32