![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Mam do zrobienia gralerię obrazów. Na początku zrobiłem tak, że obrazy przechowuję na serwerze i przez prosty skrypt wyświetlam je. Chciałbym jednak zrobić to trochę inaczej. Chcę utworzyć bazę danych w której przechowywałbym same nazwy obrazów i wyświetlał obrazy za pomocą tech nazw. Czytałem że jest to bardziej wydajny sposób. Czy może mnie ktoś naprowadzić na ten temat? Jakieś wskazówki? Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Jezeli dobrze zrozumialem twoj post, to potrzebujesz zrobic w bazie danych tabele o np. polach:
- id (int, 20, index, autoincrement) - filename (string, 25) A co do wyswietlania, to poprostu pobierz zawartosc tabeli z bazy, i wyswietlic ja, np w taki sposob
A co do dodawania obrazkow, to po zuploadowaniu obrazka wykonujesz zapytanie do bazy:
Mysle ze to z mniej wiecej wszystko, mozesz potem rozbudowywac galerie, np dodajac pola typu title, czy description itd. Ten post edytował Puciek 13.08.2007, 02:50:29 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK. Dzięki wielkie za pomoc. Jak nie będę mógł sobie z czymś poradzić to odezwę się.
Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 02:30 |