![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Interesuje mnie podzial dlugiego zdania na kilka mniejszych porcji o okreslonej dlugosci przy pomocy tylko jednego wyrazenia regularnego, przy czym wyrazy nie moge byc lamane.
Na poczatku wszystko pieknie dziala, ale gdy damy wyraz, ktory w tym przypadku ma wiecej niz 20 znaków zostanie on skrocony i nie podzieli sie prawidlowo. I druga sprawa, nie wiem czemu ostatni znak interpunkcyjny badz znak specjalny nie jest brany pod uwage jezeli bedzie bezposrednio za ostatnim wyrazem. Czy ma ktos jaks lepsza koncepcje? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 5 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
olej regexpa - zastosuj klasyczne proceduralne rozwiazanie
Czasami mysle ze regexpy zostaly stworzone aby utrudnic ludziom zycie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę bardzo (sprawdzone działa)
Ten post edytował Hacker 12.08.2007, 19:11:53 -------------------- (\.../)This is Bunny
(O.o)Copy Bunny into your signature to help him... (> <)...on his way to world domination |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. \\b, czyli początek/koniec wyrazu, jest umieszczony zaraz przed pierwszym/po ostatnim znaku alfanumerycznym wyrazu, a nie zaraz po znaku interpunkcyjnym znajdującym się za tym wyrazem. Dlatego zaraz po "przewidywaniu" należało jeszcze umieścić klasę znaków interpunkcyjnych oraz znaków białych. 2. Do mojego wyrażenia dodałem alternację. Jeśli pierwsza część (czyli nieco przerobione twoje wyrażenie) nie zostanie dopasowana, to mechanizm wyrażeń spróbuje dopasować drugą część, która wyłapie dłuższe wyrazy. Cytat("domis86") olej regexpa (...) Czasami mysle ze regexpy zostaly stworzone aby utrudnic ludziom zycie ![]() ![]() -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, wielkie, dzieki, tego wlasnie oczekiwalem !
![]() zmodyfikowalem na dodatek wyrazenie o to, aby lamalo za dlugie wyrazy ![]()
Ten post edytował kalu111 13.08.2007, 11:27:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 20:51 |