![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Część, jestem nowy na forum, chciałbym zakupić komputer drugi do samego php,mysql, css i może do javascript.
Jakie by parametry wystarczyły mam na oku takiego PC byłby dobry ![]() http://allegro.pl/item224044558_dell_gx1_p...c_f_ra_vat.html |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Sprzęcik chyba troszkę za słaby. W sumie pracować by się dało (ja przez 2 lata śmigałem na Pentium 200MHz + 64MB RAM i jakoś szło
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aha a co do Eclipse to bym i tak nie odpalał i do edytora html wystarczył by Notepad ++
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stary nauczyłem sie programowania mając Celerona 366 MHz i 64 MB RAMu, więc wsztstko przed Tobą.
Mało tego programowania w PHP nauczyłem się nie mając w domu internetu. Wystarczy, że będziesz chciał. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP i MySQL naprawdę powinny pójść na wszystkim, nawet nie powinieneś zauważyć, że coś w tle działa. Do przyjemnej pracy jednak bym conajmniej 256MB polecił. Dzisiaj po prostu to i tak jest już poniżej standartu. Zawsze też chciałbyś odpalić przeglądarke, jakieś pdf, to i tamto.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Do Windows XP (bez service packa 2) taki komputer wystarczy - wiem, co mówię, bo używałem nieco gorszego i wszystko mi działało - serwery i muzyczka, a nawet program graficzny. Jedynie HDD mógłbyś wstawić mu większe i zadbać, żeby jednak miał port AGP.
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 19 Dołączył: 2.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej poczekaj i zainwestuj w cos mocniejszego, komp wystarczy do jako takiego programowania, ale raczej nie bedzie to zbyt efektywne, jak znam zycie zainstalowanie tam IE 7 bedzie graniczylo z cudem, a jak bedziesz chcial uruchomic Opere, FF i IE7 zeby zweryfikowac stronke to moze byc bardzo ciezko.
phpion.com podal calkiem znosne parametry ktore powinny wstarczyc, a cena nie bedzie zbyt duza. Pzdr -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
To ma być maszyna serwer? na której będzie stał tylko apache + php i baza danych, czy sprzet do pracy?
Jeżeli maszyna na apacha + php i baze danych, to jak najsłabsza bo pojdzie praktycznie na wszyskim. Jeżeli maszyna do pracy to jak najlepsza... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 1 Dołączył: 22.08.2006 Skąd: universe Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zgadzam sie z hwao. Maszyna do pracy musi byc jak najlepsza. Oczywisce mozna pracowac tez na Celeronie 400 ale czy to ma sens ?
-------------------- Potrzebujesz dodać darmowe ogłoszenia ?, w takim razie musisz odwiedzić to miejsce !
Presell - tutaj dodasz swoj artykul za darmo ! Presell Page dla wszystkich bez limitów i utrudnień Masz firme ? Ta baza firm jest dla Ciebie i Twoich znajomych są też śmieszne filmiki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co komu wiecej niz 1 Ghz i 1 GB RAM ? Do tego jakis dysk 7200, Matrox z Dualheadem i wystarczy. Chyba ze Wy do pracy potrzebujecie Xeonow i GeForce'a 8
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja myślę, że jakiś PIII 733-800MHz i 256Ram powinno być już w miarę w normie dla zwykłej pracy ...
Ja kiedyś pracowałem na Celeron 500, 256Ram i voodoo 3 z Windows XP i jakoś tragicznie nie było ... Jeśli upierasz sie przy "złomach" za bezcen... http://www.allegro.pl/item224080872_solidn...znajdziesz.html http://www.allegro.pl/item221370719_compaq...gwarancja_.html To już Twój wybór ![]() Ten post edytował barat 13.08.2007, 14:42:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja mam całkiem podobny w domu i do programowania w zupełności wystarcza... Nie mówiąc już co moja siostra umie z niego wydusić. Z tym że jest na nim Win 98...
Komfort pracy po tym jak przesiadłem się na średniej klasy laptopa wzrósł jednak nie była to jakaś drastyczna zmiana. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hwao - czy ty masz na mysli ? Potrzebujesz Xeonow 3 Ghz, 4 GB Ramu i dyskow SCSI ?
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja chce Xeony, 4GB DDR, zewnętrzny kontroler RAID i inne bajery, z których nie będę korzystał
![]() CPU 1Ghz i 1GB ramu spokojnie wystarcza, a nawet na 512 sobie komfortowo popiszesz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hwao - czy ty masz na mysli ? Potrzebujesz Xeonow 3 Ghz, 4 GB Ramu i dyskow SCSI ? Zalezy z czym sie pracuje. Na kompie z 1,5Gb ramu i athlonem 2600+ JBoss startowal mi 1:30min. A potrzebowalem go od czasu do czasu resetowac... Takze sprawa srednia... Do tego baza danych, ktora mecze roznymi testami, i srednio dziennie wrzucam do niej +-2gb danych i podobna ilosc usuwam (procesor ma 50% zurzucia dobre 0.5h po skonczeniu tranzakcji, ale to lezy tez w aplikacji). Roznie to bywa... zalezy do czego chce sie komputer. PHP + MySQL + Apache pojdzie na 256 ramu + ~1gh procesorze swietnie. Ale to sumie przy nauce jest troche takie bazgranie w notatniku. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do serwera - apache jest naprawde pamięciożerny...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja się nie do końca zgodzę.
U mnie na uczelni stoi sobie serwer. PII 450Mhz 256 ramu Debian. Codziennie dziesiątki studentów i pracowników uczelni korzysta z tego serwera, łącząc się przez ssh. Serwer służy do programowania w c/c++, ada, itp.. I tak naprawdę dla dużej uczelni żadnym wydatkiem byłoby wydanie 1000zł na dwurdzeniowy procesor, 2 GB ramu. Tylko że nie roi się tego, bo ten serwer sobie radzi. Mimo iż nieraz zdarza się że 2-3 pracownie po kilkunastu studentów na tym programują. A nie mówiąc już o tym jak się zbliża czas oddawania programów, zaliczeń ![]() Ale, nie ma tam środowiska graficznego. czysta konsola. Jeśli chcesz programować w vimie i mieć otwarte tylko przeglądarki, to PIII 700-800Mhz ZUPEŁNIE wystarczy. Ale jeśli chcesz dodatkowo korzystać z koma, tj uruchamiasz sobie komunikator, klienta poczty, włączasz radyjko internetowe. Nie daj boże jakiś eclipse to PII 1GHz robi się przywolny mały :/ Jak Cię nprawdę nie stać to trudno, jakoś sobie poradzisz, ale jeśli masz możliwość wydania 500zl więcej to się nie wahaj i nie oszczędzaj. Wygoda jest naprawde ważna. I mimo iż minuta dłużej uruchamiania systemy, kilkanascie sekund czekania na uruchamianie programu, czy kilka sekund czekania na reakcje po CTRL+S, Alt+Tab jest do zniesienia, to jak masz to w mgnieniu oka, to się już za nic spowrotem na wolny sprzęt nie przesiądziesz. Moim zdaniem Procesor 1Ghz to w miare rozsądne minimum do _WYGODNEJ_ pracy. Z ramem to 512... Zastanawialiście sie jak to było jak kompy miały przeciętnie 64MB Ram? Z tego co pamiętam to właściwie wszystko się dało zrobić i narzekało się mniej na brak ramu niż teraz mając 512 ... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A po co komu wiecej niz 1 Ghz i 1 GB RAM ? Do tego jakis dysk 7200, Matrox z Dualheadem i wystarczy. Z procesorem i dyskiem sie zgodze, co do ramu ... ramu nigdy za malo ![]() Ja zazwyczaj mam odpalonych kilka programow jednoczesnie, Zend Studio, Dreamweaver, Photoshop, z 5 tabow w firefox, IE, Total Commandera i Foobar ... do tego Kaspersky w tle caly czas szuka czegos ... wszystko chodzi chociaz czasem troche mnie irytuje, ze musze czekac jak przeskakuje z jednego okienka w drugie kiedy mam 3 laye w Photoshopie otwarte albo jakiegos Joina testuje na 4 tabelach i paru tysiacach rekordow ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:11 |