![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, czytałem instrukcję na tym forum z polskimi znakami, ale nie wiele mi pomogła. Bo dalej mam krzaczki. Czytałem, że do skryptu Ajax.js trzeba dodać "xmlHttp.overrideMimeType('text/html; charset=ISO-8859-2');"
I go dodałem na samym dole, nie wiem czy dobrze, ale jak go dodaję gdzieś wyżej to mi nie działa. Mam trzy pliki: index.php w którym mam ajax.js
i trzeci plik, order_status.php w którym są realizowane zapytania z bazy MySQL. W bazie mam wszystki zakodowane w Latin. Co zrobić by ujrzeć polskie znaczki? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 2 Dołączył: 24.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zobacz czy czysty php bez laczenia z baza zwraca ci ładnie polskie znaki. Wiem ze napisales ze masz baze w latin ale ... pozatym XMLHttpRequestObject.setRequestHeader(
'Content-Type', 'application/x-www-form-urlencoded'); tez ustaw kodowanie Ten post edytował box3r 9.08.2007, 14:39:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło mi o latin2.Czysty php też wywala krzaki.Co może być nie tak?Trochę mi się udało, tzn całkiem. Wysyłam dane ISO-8859-2 (bez dwóch myślników nie działa) - skrypt który je przetwarza działa w UTF-8, przekodowuję to UTF-8 do ISO, następnie robię mysql_query("set names utf8"); i robię zapytania i działa. Nie wiem dlaczego, ale w tym szaleństwie jest metoda - bo działa, zapytania się szukają jak się wpisze polski znak w nazwisko w formularzu no i wyniki z bazy są bez krzaków i co najśmieśniejsze to działa zarówno pod IE i Firefoxem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 09:20 |