![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie. Mam pewne doświadczenie w programowaniu we Symfony, ogólnie podoba mi się wzorzec projektowy MVC, jednak ten framework nie jest tym, co jest mi teraz potrzebne. W Symfony istnieje zbyt duży narzut na sam framework pod względem czasu programowania, wydajności, jak i nauki samego framworka. Szuakm czegoś prostszego opartego na MVC, nie zależy mi tysiącach funkcji pomocniczych (albo wręcz utrudniających), maperach bazodanowych itd; to ma być coś "lekkiego" i łatwego w opanowaniu - taki framework do małych i średnich projektów.
Jeśli znacie jakieś ciekawe alternatywy dla Symfony i mieliście z nimi praktyczne doświadczenie, to piszcie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://framework.zend.com/
Tutaj mozesz skorzystac z tego co proponuja ale nie musisz. Mozesz uzywac mysql_query albo Zend_Db, mozesz pisac MVC albo nie. Dostajesz od nich zestaw klas, z ktorych mozesz skorzystac ale nie musisz jezeli tak Ci wygodnie albo nie jestes jeszcze gotowy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, spróbuję.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lub jak chcesz: http://codeigniter.com
![]() -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam RapideFramework (to nie mój FW).
http://rapide.pl/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bim2 a to coś ma jakąś dokumentacje bo nie widze
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lub jak chcesz: http://codeigniter.com ![]() Hej, a ja tu właśnie z pytaniem do osób, które już trochę się z CI bawiły. Jak wygląda zapisywanie danych, gdzie pola zależą nie tylko od jednej tabeli w bazie? Czyli krótko mówiąc tworzymy formularz "wy-scaffoldowany", a potem potrzebujemy powiązać jakieś id z konkretnymi opisami z innych tabel słownikowych. Pytam dlatego, że w Ruby on Rails było to z początku dość pokopane i dopiero po jakimś czasie udało się to przewalczyć. No a jakby nie patrzeć koncepcja ta sama. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli ktoś zechce udostępnie kilka aplikacji napisanych na rapide...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 1 Dołączył: 2.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do Code Igniter to bardzo fajna sprawa. Można bardzo szybko go poznać i swobodnie z niego korzystać po paru minutach pracując z nim.
Ma kilka zalet, które są dla mnie bardzo istotne dla osoby której nie jest tak obyta w programowaniu. A do nich należą: - bardzo czytelna dokumentacja (jak ściąga) - Można łatwo dodawać swoje klasy - Bardzo mi się podoba dodawanie rekordów do bazy danych i nie jest się ograniczony do jednej bazy. Nie trzeba pisać klas do obsługi połączeń z bazą danych. (I tak powinno być. Nie wymyślać czegoś co już ktoś zrobił tylko korzystać ) - AJAX - Jest opis jak zintegrować FrameWorka z CodeIgniter (XAJAX) – Bardzo fajnie działa. - Nie ma ograniczeń typu że trzeba tylko korzystać z jego funkcji ładujących klas itd. Taki które utrudniają w wykorzystywaniu różnych wzorców projektowych. Wady - PHP4 ale nie przeszkadza to w pisaniu swoich klas w PHP5 - szkoda ze nie ma możliwości zapamiętywania jakie były wysłane parametry do wybranej metody i jakie on dał odpowiedz. Chodzi mi o już jakiś gotowy wzorzec który by ułatwił i usystematyzował przekazywanie różnych parametrów pomiędzy wywołaniami oraz uruchamianie innej metody w kolejności do wywołania taki dynamiczny kontroler. Coś podobnego co stosuje Cisaczek http://forum.php.pl/php_MVC_Lancuszek_akcji_akcja_w_akcji_t71914.html ://http://forum.php.pl/php_MVC_Lancusz...ji_t71914.html ://http://forum.php.pl/php_MVC_Lancusz...ji_t71914.html oraz Ludvik. Udało mi się rozwiązania ich wdrożyć do CI z AJAX i bardzo fajnie pisze się. Tzn. już sobie nie zawracam głowy, żeby zadbać o przekazywanie parametrów pomiędzy metodami. Bo się dzieje to automatycznie i jeśli potrzebuje jakie miała parametry podane dana jakaś metoda to wywołuje odpowiednie polecenie i wyciągam dane jakie dostał oraz co przekazał. - Nie ma możliwości automatycznego ładowania wszystkich klas lub z wybranej lokalizacji (nie jestem pewny na 100%). Jeśli się doda nową klasę to albo trzeba ładować ręcznie lub wpisać w konfiguracji nazwę do automatycznego ładowania tej klasy. Nie wiem jak inne Frameworki. Bo jedynie tego używam bo zacząłem dopiero pisać w php. Wiec nie poznałem innych rozwiązań. Ale zanim wybrałem CI, dużo czytałem jaki wybrać na początek. I nie żałuję. Bo jest jak na razie dla mnie w sam raz. Nie jest idał ale z innymi nie dał bym rady np. Symfony. A ZF mogę na pewno pobrać jego klasy i dołączyć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, a ja tu właśnie z pytaniem do osób, które już trochę się z CI bawiły. Jak wygląda zapisywanie danych, gdzie pola zależą nie tylko od jednej tabeli w bazie? Czyli krótko mówiąc tworzymy formularz "wy-scaffoldowany", a potem potrzebujemy powiązać jakieś id z konkretnymi opisami z innych tabel słownikowych. Pytam dlatego, że w Ruby on Rails było to z początku dość pokopane i dopiero po jakimś czasie udało się to przewalczyć. No a jakby nie patrzeć koncepcja ta sama. Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem ale: w CI nie masz ORM, modele nie są zależne od siebie jak np. w cakePHP (a to podobno 'klon' RoR), jest stara szkoła sqla 'z palca' albo prosty ActiveRecord. Scaffolding w CI to jest totalna amatorka, w zasadzie proste wygenerowanie tabelek. Nie polecam korzystać z tego w CI. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 1 Dołączył: 2.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jest coś lepszego od CI, który pozwoli szybko pisać, i rozwiązuje podstawowe problemy np. z bazami, w których są tabele powiązane, cachowanie itd. Ogólnie łatwiej tworzyć program z wykorzystaniem AJAX.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pewnie zaraz wiekszosc odpowie Symfony:)
CI pozwala ci na te rzeczy o ktorych pisales. -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chodzi o szybkość pisania, elastyczność, intuicyjność to nic lepszego od CI nie ma. Potrzebujesz paru h na wdrożenie się w CI'owe myślenie i jedziesz. Niestety tego samego nie da się osiągnąć za pomocą innych FW, a w szczególności Symfony. Za to CI ma ogrom innych wad ale, że niestety nic innego nie znalazłem to nadal klepie z prędkością światła w CI.
Podobają mi się klasy z ZF, ale to jak na pisałem są luźne klasy, a nie gotowy FW do wykorzystania "od ręki". Może jak kiedyś będę się nudził (mało prawdopodobne) to coś z tego złoże... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 18 Dołączył: 23.08.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli ktoś zechce udostępnie kilka aplikacji napisanych na rapide... moglbys -------------------- *Note: No animals were killed durning the construction of this post.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 01:08 |