![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
dopiero zaczynam sie uczyc php i chcialbym się dowiedzieć w jaki sposób moge zrobic na swojej stronie cos jak ramka w htmlu tylko w php gdzie wczytuje sie tylko pewne fragmenty strony a inne rzadziej lub sa umieszczone na stałe, bo chyba cos takiego jest mozliwe prawda? prosze o pomoc Ten post edytował dan21 7.08.2007, 10:37:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP jest językiem, który działa po stronie serwera. Jego zadaniem jest wygenerowanie strony statycznej w xHTML. Czyli po prostu jego działanie wygląda w ten sposób jakbyś miał jakiegoś programistę, który bardzo szybko generuje strony html i umieszczałby je w internecie.
Z tego wynika, że jeśli chcesz zrobić jakąkolwiek ramkę, div stałe czy zmienne musisz to wygenerować po stronie serwera. na przykład [quote] (...) cos jak ramka w htmlu (...) [/qupte] piszesz skrypt o nazwie ramka,php o zawartości:
i po prostu wywołać ten skrypt poprzez na przykład: http://twojaDomena/ramka.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie chodzi mi o to żeby zrobic tam ramke tylko cos co na podobnej zasadzie by działało, bo mam strone w ktorej sama góra i sam dół nie musi byc wczytywany za kazdym razem zas w srodku jedna czesc co jakis czas musi byc wczytywana a druga praktycznie ciagle, nie chce wiec zeby wszystko za kazdym razem wczytywac bo to zajmuje za duzo czasu, wiem ze troche na includach tam trzeba popracować ale nie wiem jak dokładnie to zrobic
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robisz w ten sposób :
przekazujesz w zmiennej co chcesz załadować : później w php odczytujesz wartość tej zmiennej :
to takie proste rozwiązanie, bardziej zaawansowane to już wyższa szkołą jazdy np. wzorzec MVC ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:45 |