![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam...
Jak ograniczyć ilość rekordów w tabeli? Tzn. ma w niej być załóżmy maksymalnie 20 rekordów a gdy zostaje dodany następny (ponad 20) to zostaje usuwany najstarszy (czyli ten na samym dole), a dodany zostaje nowy (na samą górę). Pozdrawiam... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz triggera, który to zrobi za każdym razek kiedy dodasz rekord.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W informacjach o mysql znalazłem że triggery są dostępne od wersji 5.* , a ja mam wersję mysql 4.1.22. Czy da się to wykonać na tej wersji? Proszę o odpowiedz...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wydaje mi sie aby byla taka mozliwosc
Jesli tak jest faktycznie to proponuje wykonac to tak: sprawdzic ile jest rekordow w tabeli (funkcja COUNT lub SQL_CALC_FOUND_ROWS) Jesli jest mniej niz 20 dodac nowy rekord Jesli jest 21 usunac najstarszy i dodac nowy Najstarszy identyfikujesz np. po dacie dodania lub jesli uzywasz auto_increment'u dla PRIMARY po najnizszym kluczu (funkcja MIN) oczywiscie sposobów jest jeszcze kilka, podałem najprostrze trigger to fajna zabawka ktora bardzo by Ci pomogla, moze admin zrobi update do piatki - namaluj maila do Niego. Jesli nie to pozostaje Ci zaprzac php'a pozdrawiam Ten post edytował FireFox 7.08.2007, 10:23:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:07 |