Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][JS] funkcja mail() - statystyka wiadomości, statystyka odczytanych wiadomości
smarcz
post 6.08.2007, 09:47:26
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Mam takie pytanie, czy ktoś może się borykał z problemem statystyki odczytanych wiadomości wysłanych za pomocą funkcji mail().

Chodzi o to, jak sprawdzić czy użytkownik odczytał wysłaną wiadomość bez potrzeby kliknięcia w konkretny link.

Już raz pytałem o tą sprawę. Pytanie dołączyłem do dyskusji o funkcji mail() i chyba nie zostało dostrzeżone.

Z góry dzięki za każdą podpowiedź.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
Kicok
post 6.08.2007, 10:13:37
Post #2

-----

1. Odpal sobie swojego klienta pocztowego
2. Utwórz nową wiadomość o temacie "test" i treści "test" i wyślij ją sam do siebie
3. Utwórz nową wiadomość o temacie "test", treści "test" i z zaznaczoną opcją "Żądaj potwierdzenia dostarczenia wiadomości" i wyślij ją sam do siebie
4. Odbierz oba maile
5. Otwórz ich źródło (domyślnie Ctrl+U)
6. Porównaj nagłówki

--------------------
"Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
+Quote Post
smarcz
post 6.08.2007, 11:32:28
Post #3

-----

Tak, zgadza się - w nagłówku pojawiła się linijka: Disposition-notification-to: x@xxx.pl - linia ta pyta o potwierdzeni wiadomości.

Może nie dokładnie skonstruowałem pytanie, chciałbym badać za pomocą php i mysqla - skuteczność wysyłanych wiadomości.

W liście chciałbym załączać kod który wysyłał by po otwarciu wiadomości na serwer zwrotny kod identyfikacyjny wiadomości wygenerowany w trakcie wysyłania listu.

Aby wygenerować link i sprawdzić czy osoba klikneła w niego - potrafię, ale chciałbym aby osoba która nie klikneła w link oznaczona została jako ta co wiadomość przeczytała [chciałbym wy separować od tej co wiadomości w ogóle nie otworzyła]smile.gif

Co zastosować. AJAX - kod JS? A może inne rozwiązanie?

Ten post edytował smarcz 6.08.2007, 11:34:13
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:57