![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2007 Skąd: Ostroróg Ostrzeżenie: (0%)
|
Chciałbym dodać do skryptu rejestracji funkcje sprawdzającą czy nie ma już w bazie użytkownika o podanej nazwie lub adresie Email. Wie ktoś jak go zmodyfikować?
Ten post edytował Szypa 5.08.2007, 23:54:47 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie zapomnij zmienic zapytania (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował mild 6.08.2007, 00:37:28 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2007 Skąd: Ostroróg Ostrzeżenie: (0%)
|
Teraz wygląda to tak:
Ale coś wywala bład takowy: Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\XxX\rejestracja.php on line 54 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (10%)
|
A nie możesz skorzystać z rozszerzenia mysqli? Ja miałem jakieś dziwne problemy z tymi mysql_*() ;-)
edit: Aj, bo w tych mysql_*() musisz podawać jako drugi parametr połączenie ;P Ten post edytował Sokal 8.08.2007, 15:06:20 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. |
Nie podoba mi się to zapytanie sql - co to za wartości w tzw. "wąsach" {wartosc}?
Dodaj die() przy zapytaniu
Zobacz jaki błąd wywali. @Sokal : > Co ma do tego mysqli? :* |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (10%)
|
Ja byłbym jednak za tym, że trzeba podawać drugi parametr .... czyli połączenie, ale zobacz najpierw Szypa czy to zapytanie, które napisał Cysio działa
|
|
|
|
|
|
|
|
No to tak: Zapytanie cysiaczka działa "prawie"
Wyskakuje mi info:Kolumna: 'user_id' w field list jest dwuznaczna Hmmm...W obu branych pod lupę tabelach jest taka tabela user_id z primary key`em i auto_incrementem. Może to o to chodzi? Co do wąsów: Tak mnie uczyła książka i czasami się sprawdza;) A może zrobić to jakoś z zapytaniem COUNT z Mysql`a? Nigdy teg nie używałem, a w necie nie jest to dobrze wytłumaczone. Ktoś wie jak przerobić aktualny skrypt żeby sprawdzał to Count? Ten post edytował Szypa 8.08.2007, 18:30:29 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%)
|
"Wąsy" w niczym nie przeszkadzają...
I wtedy dalej w kodzie do pola user_id z tabeli niezarejestrowani odwołujesz się przez nid, a tabeli użytkownicy - poprzez uid A co do count:
Ten post edytował drPayton 9.08.2007, 10:47:10 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja byłbym jednak za tym, że trzeba podawać drugi parametr .... czyli połączenie, ale zobacz najpierw Szypa czy to zapytanie, które napisał Cysio działa Zgodnie z tym co pisze manual Cytat resource mysql_query ( string $zapytanie [, resource $identyfikator_połączenia [, int $typ_wyniku]] ) drugi parametr nie jest wymagany do poprawnego działania funkcji mysql_query.mysql_query() wysyła zapytanie do aktywnej bazy na serwerze skojarzonym z podanym identyfikatorem połączenia. Jeżeli identyfikator_połączenia nie został podany, wykorzystywane jest ostatnio otwarte połączenie. Tak więc zapytanie Cysiaczka ( poza tym faktem, że w dwóch tabelach jest kolumna o takiej samej nazwie i to wywala zapytanie ) jest poprawne i działające w takiej postaci jak napisał. |
|
|
|
|
|
|
|
Jest gdzieś błąd tutaj, mógłby ktoś go zweryfikować? gdy podczas rejestracji podaje nazwę która już jest i email to nic sobie z tego nie robi i spokojnie wrzuca go do bazy:/
Opcjonalnie mogę to zrobić tak, ale z kolei zawsze wyskoczy błąd:/
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blinksmiley.gif) No przeciez zapytanie musisz wykonac a nie tylko napisac...
wynik nalezy jeszcze odebrac poprzez mysql_fetch_array(). kurka, korzystaj z manuala... |
|
|
|
|
|
|
|
Zrobiłem to troszeczkę inaczej:
I ładnie śmiga:) Dzięki za pomoc! |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 13:36 |