![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Na swojej stronie mam system logowania i użytkowników online mam bazie mysql w tabeli. Jak zrobić coś takiego, że gdy użytkownik się nie wyloguje to przy zamknięciu przez niego przeglądarki nastąpi samowylogowanie i usunie odpowiadającu mu rekord w tabeli. Proszę o wytłumaczenie jak to można wykonać na jakimś przykładzie... Pozdrawiam... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro chcesz dokonywać zmian w bazie mysql po zamknięciu ( tuż przed ) okna przeglądarki jedynym wyjściem jest wykorzystanie Ajax'a i wywołanie odpowiedniej funkcji po wywołaniu zdarzenia ... chyba onClose albo onUnload .
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh, troszkę to bezsensowne, ale rozwiązanie Cienkiego łopatologicznie zrobi to, co należy.
Aczkolwiek ja obstawiałbym za lepszym rozwiązaniem, mianowicie: 1) Na każdej stronie wrzucasz kod, który aktualizuje w bazie "aktywność" użytkownika - po prostu wrzuca czas timestamp(); 2) Licznik online bierze tylko te osoby, których aktywność (w sensie timestamp) nie jest starsza niż 5 minut. Autowylogowywanie jest złym pomysłem, bo co, gdy będziesz chciał wprowadzić możliwość "zapamiętania mnie" przy logowaniu? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh, troszkę to bezsensowne, ale rozwiązanie Cienkiego łopatologicznie zrobi to, co należy. Aczkolwiek ja obstawiałbym za lepszym rozwiązaniem, mianowicie: 1) Na każdej stronie wrzucasz kod, który aktualizuje w bazie "aktywność" użytkownika - po prostu wrzuca czas timestamp(); 2) Licznik online bierze tylko te osoby, których aktywność (w sensie timestamp) nie jest starsza niż 5 minut. Autowylogowywanie jest złym pomysłem, bo co, gdy będziesz chciał wprowadzić możliwość "zapamiętania mnie" przy logowaniu? Hmm jeżeli rzeczywiście problem dotyczy tylko tego aby pokazywać ilość aktywnych użytkowników na stronie w danym momencie to mój sposób jest rzeczywiście niezbyt trafiony. Jeżeli jednak koniecznie musi być wylogowanie bo .. bo być musi to lepszego sposobu nie znam niż to co podałem. -------------------- 404
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:04 |