![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałbym się dowiedzieć o co chodzi z tym programowaniem obiektowym. Dlaczego jest ono tak nazwane, od czego to pochodzi, co daje programowanie tymi obiektami itd. Czy lepiej tak właśnie programować niż normalnie? Chodzi mi też o klasy. Z góry dziękuję za pomoc ![]() Ten post edytował in5ane 4.08.2007, 09:04:07 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez obrazy ale widze że nawet nie wiesz o czym piszesz :]:
Cytat Chodzi mi też o klasy. Więc trzeba zacząć od początku ![]() Na temat tej metodyki napisano zostało całe mnóstwo tutoriali, artów, książek itp. Dlatego najlepiej właśnie z nich skorzystać, a nie rozwijać żadnych wątków na forum, bo to bardzo obszerny temat. Ja czytając "PHP4. Od podstaw" zacząłem rozumieć o co w tym chodzi, natomiast temat stał się dla mnie jasny po lekturze (i tu uwaga) "Javascript dla każdego". Te książki na pewno są warte polecenia. Omawiają ten temat dosyć jasno i przystępnie dla początkującego programisty-amatora, nie zawierają opisu wzorców projektowych i żadnych skomplikowanych przykładów. Kolejnym etapem wtajemniczenia powinna być dla Ciebie lektura "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie" - poznacz całą składnię PHP5 jeśli chodzi o obiektowe podejście do tworzenia aplikacji. Inną świetną pozycją jest "PHP5. Zaawansowane programowanie" - dzięki niej poznasz już konkretne sposoby użycia podejścia obiektowego przy tworzeniu aplikacji, omówienie wzorców i fajny case study pokazujący jak przebiega profesjonalny proces tworzenia aplikacji. No i na koniec prawdziwa uczta, czyli "PHP Vademecum profesjonalisty". Oczywiście żadna z tych ksiażek przez całe 100% swojej objętości nie omawia tylko i wyłącznie obiektowości, w jednej jest to jej 10% w innej znowu 90%. Wszystkie książki z wydawnictwa helion. Jeżeli nie chcesz od razu wydawać szmalu to poszukaj jakiegoś obszernego kursu, odwiedź manual.php.net. To tyle z mojej strony, powodzenia;) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 19 Dołączył: 2.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprzednicy dobrze prawia, z mojej strony moge polecic strone:
http://www.gajdaw.pl/php/obiekty-1.html Polecam przegladnac cala, duzo informacji przystepnie opisanych. pzdr -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam ksiazke 'PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty' i szczerze mowiac malo z niej zakapowalem jesli chodzi o programowanie obiektowe. Pozniej poczytalem jakies tutoriale to wiem tylko jak tworzyc klasy, ale moje klasy maja malo wspolnego z OO
![]() ![]() -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukalem ksiazki "PHP5. Obiekty, wzorce, narzędzia", ale nie znalazlem, moze ktos ma chociaz ebooka ? ![]() Zobacz temat ksiązki w tym dziale. Tam podałem linka gdzie mozna dostać ![]() Ale jeśli jestes początkujący z OOP to odradzam. Wczoraj mi przyszła ksiązka, i jak na razie to tylko rzuciłem okiem, ale tematyka tam poruszana zaklada bardzo dobrą znajomość OOP... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@plurr
no nie dziwie sie, bo ja napisałem że PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty zawiera tylko opis "gramatyki" tego języka jeśli chodzi o podejście obiektowe do pisania kodu, bez tłumaczeń tej "filozofii " programowania :roll2: |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:41 |