![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 11 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Poland,Warsaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, otóż chciałbym stworzyć skrypt, który by liczył userów online, na socketach. Poczytałem manuala, ale nie było tam przykładów ( przynajmniej nie wszędzie ).
Jeśli dobrze rozumuję to powinienem zrobić mniej więcej tak. server :
Tylko nie mówcie,że proszę o gotowca. Zwyczajnie prosty przykład oszczędzi mi sporo czasu i pół paczki papierosów. Z góry dziękuję. Ten post edytował John 3.08.2007, 19:13:27 -------------------- Odpowiedź na wszystko : manual,appendix. Ulubiona książka : PHP 5 for Dummies.
Studia uh ? ;-). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz liczyć użytkowników na socketach? Od tego są inne rzeczy. Sockety są dobre jak chcesz np. połączyć się z inną stroną lub zdalnym serwerem.
Ten post edytował sf 3.08.2007, 19:50:12 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz np. zaimplementować własny mechanizm obsługi sesji ( np. na db ). No chyba, że nie piszesz o zastosowaniu 4web, jeśli tak sprecyzuj pytanie.
-------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 11 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Poland,Warsaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz liczyć użytkowników na socketach? Od tego są inne rzeczy. Sockety są dobre jak chcesz np. połączyć się z inną stroną lub zdalnym serwerem. Myślałem, że da radę na socket_listen(); nasłuchuje połączeń przy każdym połączeniu gdzieś dodaje użytkownika przy rozłączeniu usuwa. Własny mechanizm obsługi sesji, hym. Czy możesz mi rozwinąć tę myśl? -------------------- Odpowiedź na wszystko : manual,appendix. Ulubiona książka : PHP 5 for Dummies.
Studia uh ? ;-). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Np. tak jak opisano to w jednym z z tych tutorialów.
-------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
dziękuję za pomoc, szkoda teraz,że nie dam rady tego przećwiczyć, bo jestem w pracy a z jakiś powodów PEAR odmawia mi tu współpracy.
Rozumiem,że to usuwa user'a z db, gdy sesja umiera lub zostaje zamordowana ? Ten post edytował John 3.08.2007, 20:18:43 -------------------- Odpowiedź na wszystko : manual,appendix. Ulubiona książka : PHP 5 for Dummies.
Studia uh ? ;-). |
|
|
![]()
|
|
dziękuję za pomoc, szkoda teraz,że nie dam rady tego przećwiczyć, bo jestem w pracy a z jakiś powodów PEAR odmawia mi tu współpracy. Po co od razu PEAR. Możesz sam napisać klasę obsługująca takie sesje. [ click ] -------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:38 |