![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy dało by się wstawić do pola input blokady ? Chodzi mi oto że można byłoby wpisywać same cyferki i kropki oraz jak zrobić maksymalną ilość dopuszczalnych znaków ?
-------------------- Podpis usuniety bo był nieregulaminowy /nospor/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić, że jak ktoś wpisze już jakiś tekst do pola input to w php sprawdzić co tam wpisał. Jeżeli są tam litery to zablokuj skrypt dalej, jeżeli nie ma liter to puść go do przodu
![]() -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić, że jak ktoś wpisze już jakiś tekst do pola input to w php sprawdzić co tam wpisał. Jeżeli są tam litery to zablokuj skrypt dalej, jeżeli nie ma liter to puść go do przodu ![]() A mógłbyś mi podać kod ? Bo u mnie to troche skomplikowane jest. Bo mam 2 pola input z których dane są zapisywane do pliku tekstowego. Zatem jak do poniższego kodu dodać takie blokady ? Kod <?php
/********************************************* * plik formularz.php *********************************************/ $pole1 = trim($_POST['pole1']); $pole2 = trim($_POST['pole2']); if(empty($pole1) and empty($pole2)) { // prosty formularz zawierający dwa pola echo '<form action="" method="post"> :: <b>Dodawanie serwera do Counter Strike 1.6 Nonsteam</b><p> IP Serwera: <input type="text" name="pole1" style="width: 170px;" /><p> Port Serwera: <input type="text" name="pole2" style="width: 70px;" /><br /> </textarea><br /> <input type="submit" value="Dodaj Serwer!" /> </form>'; } else { // dane pochodzące z formularza $dane = "$pole1:$pole2:halflife:on\n"; // przypisanie zmniennej $file nazwy pliku $file = "body/serwery/cs_nonsteam/lgsl_servers_nonsteam.txt"; // uchwyt pliku, otwarcie do dopisania $fp = fopen($file, "a"); // blokada pliku do zapisu flock($fp, 2); // zapisanie danych do pliku fwrite($fp, $dane); // odblokowanie pliku flock($fp, 3); // zamknięcie pliku fclose($fp); echo "Serwer został pomyślnie dodany do listy! Dziękujemy.<br />"; } ?> -------------------- Podpis usuniety bo był nieregulaminowy /nospor/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2007 Skąd: Oborniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej. Tez miałam podobny problem i uzyskałam odpowiedx w tym temacie:
forum.php.pl/index.php?showtopic=72690&pid=376503&mode=threaded&show=&st=&#entry376503 Mam nadzieję, żeto coś pomoże ![]() P.S. Nie rozwiążesz tego raczej bez użycia JS Ten post edytował aga323 3.08.2007, 11:52:06 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Hej. Tez miałam podobny problem i uzyskałam odpowiedx w tym temacie: forum.php.pl/index.php?showtopic=72690&pid=376503&mode=threaded&show=&st=&#entry376503 Mam nadzieję, żeto coś pomoże ![]() P.S. Nie rozwiążesz tego raczej bez użycia JS Albo ja taki głupi albo coś innego ![]() ![]() Kod Parse error: syntax error, unexpected ',', expecting '&' or T_VARIABLE in E:\Program Files\VertrigoServ\www\body\serwery\cs_nonsteam\Dodaj Serwer.php on line 5 A tak oto wkleiłem kod: Kod <?php
/********************************************* * plik formularz.php *********************************************/ function maskuj(AEvent, AMaska) { if (window.Event) { kodKlawisza = AEvent.which; } else { kodKlawisza = AEvent.keyCode; } // if (kodKlawisza == 13) { // return true; // Enter // }; if (kodKlawisza == 8) { return true; // klawisze sterujące }; if (kodKlawisza == 0) { return true; // klawisze sterujące }; klawisz = String.fromCharCode(kodKlawisza); if (AMaska.indexOf(klawisz) == -1) { return false; } else { return true; } } $pole1 = trim($_POST['pole1']); $pole2 = trim($_POST['pole2']); if(empty($pole1) and empty($pole2)) { // prosty formularz zawierający dwa pola echo '<form action="" method="post"> :: <b>Dodawanie serwera do Counter Strike 1.6 Nonsteam</b><p> IP Serwera: <input type="text" name="pole1" style="width: 170px;" /><p> Port Serwera: <input type="text" name="pole2" style="width: 70px;" /><br /> </textarea><br /> <input type="submit" value="Dodaj Serwer!" /> </form>'; } else { // dane pochodzące z formularza $dane = "$pole1:$pole2:halflife:on\n"; // przypisanie zmniennej $file nazwy pliku $file = "body/serwery/cs_nonsteam/lgsl_servers_nonsteam.txt"; // uchwyt pliku, otwarcie do dopisania $fp = fopen($file, "a"); // blokada pliku do zapisu flock($fp, 2); // zapisanie danych do pliku fwrite($fp, $dane); // odblokowanie pliku flock($fp, 3); // zamknięcie pliku fclose($fp); echo "Serwer został pomyślnie dodany do listy! Dziękujemy.<br />"; } ?> -------------------- Podpis usuniety bo był nieregulaminowy /nospor/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2007 Skąd: Oborniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A daj do tego znaczniki JS
Kod <script type="text/javascript">
function maskuj itd... </script> Ten post edytował aga323 3.08.2007, 12:16:20 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 1 Dołączył: 7.06.2007 Skąd: torun Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo poczytaj o wyrazeniach regularnych w php gdzies w googlach znajdziesz kurs
a co do ilosci wprowadzonych danych to do paramtrów inputa dodaj maxlenght="i tutaj ilosc znaków" |
|
|
![]()
|
|
Jak wstawiłem skrypt w JS, to błędów już nie było, ale teraz z kolei jak zrobić aby pole input czytało z tego kodu w js? Ten co ula podała u mnie nie działa ;/
-------------------- Podpis usuniety bo był nieregulaminowy /nospor/
|
|
|
![]()
|
|
A weź podaj cały kod zobaczymy jak to wygląda i gdzie może leżeć problem.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
A weź podaj cały kod zobaczymy jak to wygląda i gdzie może leżeć problem. Kod <script type="text/javascript">
function maskuj(AEvent, AMaska) { if (window.Event) { kodKlawisza = AEvent.which; } else { kodKlawisza = AEvent.keyCode; } // if (kodKlawisza == 13) { // return true; // Enter // }; if (kodKlawisza == 8) { return true; // klawisze sterujące }; if (kodKlawisza == 0) { return true; // klawisze sterujące }; klawisz = String.fromCharCode(kodKlawisza); if (AMaska.indexOf(klawisz) == -1) { return false; } else { return true; } } </script> <?php /********************************************* * plik formularz.php *********************************************/ $pole1 = trim($_POST['pole1']); $pole2 = trim($_POST['pole2']); if(empty($pole1) and empty($pole2)) { // prosty formularz zawierający dwa pola echo '<form action="" method="post"> :: <b>Dodawanie serwera do Counter Strike 1.6 Nonsteam</b><p> IP Serwera: <input type="text" name="pole1" onkeypress="return maskuj" style="width: 170px;" /><p> Port Serwera: <input type="text" name="pole2" style="width: 70px;" /><br /> </textarea><br /> <input type="submit" value="Dodaj Serwer!" /> </form>'; } else { // dane pochodzące z formularza $dane = "$pole1:$pole2:halflife:on\n"; // przypisanie zmniennej $file nazwy pliku $file = "body/serwery/cs_nonsteam/lgsl_servers_nonsteam.txt"; // uchwyt pliku, otwarcie do dopisania $fp = fopen($file, "a"); // blokada pliku do zapisu flock($fp, 2); // zapisanie danych do pliku fwrite($fp, $dane); // odblokowanie pliku flock($fp, 3); // zamknięcie pliku fclose($fp); echo "Serwer został pomyślnie dodany do listy! Dziękujemy.<br />"; } ?> -------------------- Podpis usuniety bo był nieregulaminowy /nospor/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 22:50 |