![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam mały problem - otóż potrzebuje przenieść zmienna z wyszukiwarki pomiędzy stronami i nie wiem za bardzo jak.
A chodzi mi o to: Mam form. wyszukiwarki -> wpisuje słowo np: Piotr -> przenosi mnie na strone odbierz_dane.php i tam mam:
na tej stronie chcę wyświetlić tylko niektóre dane z tabeli gdyż przy większej liczbie ( i wszystkich danych z taeli ) wyszukanych danych użytkownik mógłby leciec scroll'em przez kilka minut zanim dotarlby do konca strony. Dlatego wyświetlam tylko kilka podstawowych danych i dopisuje pod każdem - czytaj więcej. Po kliknięciu w czytaj więcej uzytkownik zostaje przeniesiony na kolejna strone gdzie ma wszystkie informacje z tabeli o danej. np. osobie. I problem jest gdy chcę wrócić do wyników wyszukiwania klikając w odnośnik powrót - wówczas na stronie nie ma żadnych wyników - z wiadomego powodu. Jak to poprawić? zmienną przenosić w GET a nie POST? Tylko jak? ![]() Ten post edytował if_error 2.08.2007, 17:24:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do formularzy proponuje uzyc tablicy POST np:
przesylasz metoda post 'zmienna' do pliku plik.php bedize ona znajdowala sie w tablicy POST.
/edit/ teraz zalapalem ze nie o to ci chodzi, wybacz slonce wali mi prosto w glowe ![]() np:
plik.php
Ten post edytował plurr 2.08.2007, 17:36:19 -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok ale jak tą zmienną odebraną na stronie plik.php przenieść na stronę kolejny_plik.php ? a wracając ze strony kolejny_plik.php wrócić z tą samą zmienna?
Ten post edytował if_error 2.08.2007, 17:32:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 11 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Poland,Warsaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ciastko, sejsa, tablica w innym pliku, tymczasowy zapis w pliku tekstowy.
-------------------- Odpowiedź na wszystko : manual,appendix. Ulubiona książka : PHP 5 for Dummies.
Studia uh ? ;-). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok ale jak tą zmienną odebraną na stronie plik.php przenieść na stronę kolejny_plik.php ? a wracając ze strony kolejny_plik.php wrócić z tą samą zmienna? dalej tak samo ![]() 1. $id -> $_GET['id'] 2. $id = $_GET['id'] i znow cykl sie powtarza 3. $id -> $_GET['id'] Caly czas dodajac zmienna $id do adresu. Chcoiaz jak to juz napisal john, lepiej uzyc sesji i ciach ![]() Ten post edytował plurr 2.08.2007, 17:41:22 -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Cytat ok juz zalapałem :-) dzieki śliczne No to jeszcze jedno pytanie: Zrobiłem tak:
no i ładnie mi już przenosi ponownie na strone wyszukiwania gdzie miałem poprzednie wyniki. ALE no właśnie - kiedy wpisuje w wyszukiwarce np. Powstancow Warszawy i wysylam POST'em to ładnie mi wyswietla wyniki dla danych spełniajacych kryteria wyszukiwania - natomiast jak chcę przenieść GET'em to ucina mi końcówke i przenosi tylko Powstancow - dlaczego? Ten post edytował if_error 2.08.2007, 18:48:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 11 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Poland,Warsaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tedy będzie miał nie ładny przycisk od formularza. Po drugiem metodą GET nie możesz przenosić zmiennych ze spacjami, bo zwyczajnie nie da sie paskiem adresowym przenieść spacji, ale możesz sobie z tym łatwo poradzić, piszą prostą funkcję, która zamieni spacje na podłogi a potem z powrotem.
tak wiem,że można użyć str_replace, ale słowo explode ładnie brzmi ;-) co do polskich znaków to większa zabawa bo musisz je zamieniać na odpowiedniki rozumiane przez html. Ten post edytował John 2.08.2007, 19:02:30 -------------------- Odpowiedź na wszystko : manual,appendix. Ulubiona książka : PHP 5 for Dummies.
Studia uh ? ;-). |
|
|
![]()
|
|
to jeszcze pytanie: obie funkcje wstawiam na stronie na której odbieram pierwszy raz POST'em?
|
|
|
![]()
|
|
funkcję zakoduj wstawiasz na stronie z której chcesz wysłać zmienną metodą GET
przykład :
a odkoduj na stronie,która ma odebrać zmienną wysłaną metodą GET
-------------------- Odpowiedź na wszystko : manual,appendix. Ulubiona książka : PHP 5 for Dummies.
Studia uh ? ;-). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 13:11 |