![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
No i zdecydowana większośc team leaderów i programistów wybiera .NET, lub JAVE. Bo pisze się w tym lepiej i szybciej.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Bo pisze się w tym lepiej i szybciej. Szybciej ? nie sadze ,lepiej to moze tak ale nie szybciej Ten post edytował nasty_psycho 18.06.2006, 11:31:38 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%)
|
czemu miałby być zrobiony szybciej w php?
wiesz ile roboty odwala za Ciebie Visual Studio 2005 ? Oprogramowanie samego logowania, rejestracji, przypominania hasła w php zajęło by trochę czasu -> a w visualu to jest tylko jedna kontrolka... 10 minut roboty. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%)
|
wiem bo sam go uzywam, ale porownaj czytanie cookie w php i asp.net, to taki maly przyklad
Ten post edytował nasty_psycho 18.06.2006, 11:45:21 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%)
|
Skoro wiesz to po co piszesz takie rzeczy?
Na tym opiera sie twoja opinia, o czytanie cookie? Nikt ci przeciez nie kaze pisac strony w ASP.NET.. masz jeszcze C#. |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat to taki maly przyklad to byl przyklad!!! a co do C#, to ASP.NET bez C# to tylko statyczny html i troche JS (C# albo VB mam na mysli) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tak mam teraz wymienic wszystkie jezyki .NET-a ?
jest ich ok 15! |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
a co to wnosi do dyskusji? Trzeba przyjąć, że C#, VB i C++ są najbardziej reprezentatywne dla .NET i tyle. ASP jako takie już w zasadzie nie istnieje...
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%)
|
Prawda jest taka: jezeli jestes dobry w php to dostaniesz dobrze platna prace.
Tak samo jak i z ASP.NET. Ale jezeli jestes slaby to nie ma co liczyc na wyzsza pensje - w obu przypadkach. I nie pomoze tutaj podstawowa znajomosc ASP.NET - bo na piekne oczy nigdzie nie dostanie sie dobrze platnej pracy. |
|
|
|
|
|
|
|
Prawda jest taka: jezeli jestes dobry w php to dostaniesz dobrze platna prace. Tak samo jak i z ASP.NET. Ale jezeli jestes slaby to nie ma co liczyc na wyzsza pensje - w obu przypadkach. I nie pomoze tutaj podstawowa znajomosc ASP.NET - bo na piekne oczy nigdzie nie dostanie sie dobrze platnej pracy. Nareszcie modre slowa ! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Prawda jest taka: jezeli jestes dobry w php to dostaniesz dobrze platna prace. Tak samo jak i z ASP.NET. Zadanko z podstaw działania rynku pracy: Przyjmijmy że stosunek dobrze płatnych posad do liczby dobrych programistów wynosi: - w przypadku php 1/30 - w przypadku .NET 1/3 Pytanie: Kto więcej zarabia? Dobrzy programiści .NET, czy dobrzy programiści php? Cytat na piekne oczy nigdzie nie dostanie sie dobrze platnej pracy To prawda! Więc jeśli jest się miernotą programistyczną, trzeba jak najszybciej dążyć do objęcia stanowiska kierowniczego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) PS: Też chciałbym żyć w świecie, w którym obowiązuje podział dóbr wedle wiedzy i włożonej pracy. Niestety to utopia. Ten post edytował no-name 19.06.2006, 12:17:33 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zadanko z podstaw działania rynku pracy: Przyjmijmy że stosunek dobrze płatnych posad do liczby dobrych programistów wynosi: - w przypadku php 1/30 - w przypadku .NET 1/3 To moze inne zadanko, jezeli mamy sie juz tak bawic: podaj mi skad masz takie dane to pogadamy. Bo jezeli patrzysz po zagranicznych serwisach to mozemy dalej porozmawiac o latajacych sloniach i 2 metrowych myszach (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) )) Ten post edytował Seth 19.06.2006, 13:27:47 |
|
|
|
|
|
|
|
Dam jeden maly przyklad: zobacz ilosc systemow cms w php i ilosc w asp.net ....
Zatkalo co? a glaczego? bo w php jest weksze "flexability"* niz w asp.net, lepsza inegracja z html (nawet pod wzgledem web controls to frameworki typu PRADO sa lepsze od asp.net), lepsza wszpolpraca z bazami danych, itd ip. a ludzie robiacy te system troche chyba zarabjaja, (pomojajac projekty open sourse, ktore tez nie malo zarabjaja). I mam dla ciebie panie no-name zadanie: znajdz mi jakis powazny program w asp.net, nie strone ale program. ------------------------------------- aha i nasuna mi sie kolejny przyklad: jak chcesz w php zrobic najprostrzy system do pluginow (co powoli staje sie standardem), poprostu robisz include i wywolujesz funkcje, a w asp.net, najpierw ladujesz assembly potem przyznajesz Type natepnie Flagi tego type itd... , ok 40-50 linijek, i tu morzesz argumentowac to lepsza obsuga rorzajow zmiennych, ale i tak dobrze napisana applikacja nie bedze odstawala nichym od tej napisanej w asp.net -------------------------------- i jeszcze jedno : no-name, gdzie praujesz ? Ten post edytował nasty_psycho 19.06.2006, 14:44:47 |
|
|
|
|
|
|
|
podaj mi skad masz takie dane to pogadamy. i jeszcze jedno : no-name, gdzie praujesz ? Pracuje jako specjalista ds. rekrutacji w sporej agencji pośrednictwa pracy. W ramach tego zajęcia jestem między innymi odpowiedzialny za analizy rynku pracy. Tak więc zarówno .NET, jak i php to już dla mnie tylko hobby (w pracy to tylko Python + SPSS). Seth: Niestety większość danych do których mam dostęp jest mocno poufna. Jednak zależność o której piszę jest na tyle wyraźna, że wystarczy jak sam sobie przeanalizujesz kilkanaście ofert pracy (z onetu chociażby) pod kątem przypuszczalnej "wielkości" pracodawcy, to sam dojdziesz do takich wniosków. Bo że w branży IT istnieje ostra liniowa zależność między wielkością firmy, a oferowanymi płacami, to chyba wiadomo. |
|
|
|
|
|
|
|
Powiem tak:
pracowalem jako programista ASP.NET w korporacji, a teraz pracuje w sredniej wielkosci firmie jako programista php. I jestem o niebo bardziej zadowolony z zarobkow jak i z roznorodnosci zadan jakie otrzymuje oraz samej atmosfery w firmie. Szukajac pracy natrafilem na mase ogloszen poszukujacych PHPowcow. Co prawda nie wszystkie mnie zainteresowaly, ale w koncu znalazlem to czego szukalem. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. |
Wybór technologii (.NET/php) w firmach zależy faktycznie od osób tam pracujących. Równie często decyduje o tym jednak platforma na jakiej pracuje firma. Jeśli kupili sobie (firma) Windowsa Server, na którym do tej pory pani sekretarka pisała w Wordzie, a ktoś inny robił bazy danyh w accesie, to logiczne jest, że aby uniknąć problemów z wdrożeniem, zdecydują się na rozwiązanie .NET, które łatwo integruje się z aplikacjami MS. Tak doradzi każdy zdrowo myślący informatyk i nikt nie może mieć do niego o to pretensji, wszak chodzi o bezblesne wdrożenie, a nie o idee, czy osobiste preferenje.
|
|
|
|
|
|
|
|
Seth: Ale chyba zdajesz sobie sprawę z tego, że jesteś wyjątkiem i zazwyczaj kariera programisty wygląda zupełnie odwrotnie (i to w każdym aspekcie)?
Cytat znajdz mi jakis powazny program w asp.net, nie strone ale program Dziecinne te dyskusje w stylu "moje lepsze". Ale skoro bardzo chcesz, to porównaj sobie dowolny system klasy ERP oparty na .NET oparty na portalu korporacyjnym z... czymkolwiek w php. |
|
|
|
|
|
|
|
Moze faktycznie mierze troche swoja miarka ten temat, ale chyba kazdy musi na wlasnej skórze przekonac sie co dla jest niego dobre (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
P.S. Cytat znajdz mi jakis powazny program w asp.net, nie strone ale program Tutaj akurat trafiles w pudlo. Red-dot (zaawansowany CMS), OWA (Webowy klient Exchangea - wyglada i zachowuje sie tak samo jak Outlook), SharePoint Portal Server (system portalowy), Telerik stworzyl takze mase ciekawych kontrolek AJAXowych... jest masa zaawanwowanych rozwiazan opartych o ASP.NET ale jest jeden duzy problem. Za wszystko trzeba slono placic. Ten post edytował Seth 20.06.2006, 10:15:32 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 14.12.2025 - 15:51 |