![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam na stronie taką tabelkę, która po pobraniu danych z bazy sortuje je według nazwiska, a następnie w pętli wyświetla kolejne wiersze. Chciałbym jednak wprowadzić opcję aby po kliknięciu na odpowiedni element z wiersza nagłówkowego tabeli, zmianiała się zasada sortowania. Jak to zrobić, aby zmiany realizowane były w ramach wyświetlonej już strony? Jak na razie mam jedynie pomysł przygotowania oddzielnych plików php z innymi zasadami sortowania, które otwierałby się po kliknięciu na odpowiedni nagłówek. z góry dzięki za pomoc Adam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 11 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Poland,Warsaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie musisz przygotowywać oddzielnych plików, możesz to zrobić w ramach zapytania.
Po prostu nagłówek który ma być kliknięty musi przenosić typ sorowania np.
a kod zapytania wygląda wtedy tak :
w ramach jednej strony, to ja rozumiem bez odświeżania, wtedy musisz to zawrzeć w javascripcie. -------------------- Odpowiedź na wszystko : manual,appendix. Ulubiona książka : PHP 5 for Dummies.
Studia uh ? ;-). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja sie dolacze do tematu i zapytam o takie "podwojne sortowanie" jak np w skrzynkach mailowych. A mianowicie:
mamy tabele: imie/ nazwisko/ temat / data / Chce teraz posortowac wyniki wzgledem daty:
Teraz chce jeszcze raz kliknac na naglowek 'data' aby posortowac znow, ale w odwrotnej kolejnosci:
Problem w tym, jak sprawdzi ze obecnie jest DESC i chcialbym ASC ? Znalazlem pewien kod, jednak to js, a jak to zrobic cos takiego w php ?
wlasnie, chodzi mi o ta funkcje 'currentSortr' czy w php jest jakis odpowiednik ? Ten post edytował plurr 2.08.2007, 12:08:26 -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Analogicznie jak napisał John:
a w php:
A najlepiej AJAX'em. Na stronie advAjax jest gotowy przykład: advAjax - strona główna Na samym dole, link: PHP Solutions - Przykład 2. - Stronicowanie danych Ten post edytował drPayton 2.08.2007, 16:29:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
taaak, zrobilem tak samo i gitara
![]() ![]() Jednakze ciekawiej to wyglada w ajaxie, widzialem juz kiedys ten przyklad, ale za duzo roboty (moje pojecie o ajaxie jest bliskie zeru) ![]() -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dużo roboty - ale:
1. Na tym przykładzie uczyłem się AJAX'a ![]() 2. Dużo frajdy 3. Cudny efekt ![]() No chyba, że to jakaś bardzo pilna robota, to wtedy faktycznie Ten post edytował drPayton 2.08.2007, 18:21:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 23.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
a ja polecam mintAjax, sortowanie tabeli to minuta roboty ![]() http://www.mintajax.pl/?guide#kontrolki_tabele |
|
|
![]()
|
|
Dużo roboty - ale: 1. Na tym przykładzie uczyłem się AJAX'a ![]() 2. Dużo frajdy 3. Cudny efekt ![]() No chyba, że to jakaś bardzo pilna robota, to wtedy faktycznie nie da sie ukryc, efekt cudny ![]() ![]() witam, a ja polecam mintAjax, sortowanie tabeli to minuta roboty ![]() http://www.mintajax.pl/?guide#kontrolki_tabele O wlasnie, elegancka stronka, fajnie wytlumaczone, wielkie dzieki ![]() Ten post edytował plurr 2.08.2007, 20:29:37 -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 01:02 |