![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2007 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Szukałem w manualu i internecie, niestety nie znalazłem.
Chodzi mi o funckję, która mając dwie daty w formacie: yyyy-mm-dd hh:mm:ss obliczy ile czasu dzieli te dwa zdarzenia. Czy istanieje wbudowana funkcja PHP mogąca to rozwiązać? A jeśli nie to może jest jakaś klasa ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1 = string_to_time(czas1);
2 = string_to_time(czas2); 1 - 2 = roznica. Tyle ![]() http://uk2.php.net/strtotime -------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2007 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dziękuję za pomoc
![]() a oto funkcja: Kod // time format: "yyyy-mm-dd hh:mm:ss" function createDate($year, $mounth, $day, $hour, $minute) { return date("Y-m-d h:i:s", mktime($hour, $minute, 0, $mounth, $day, $year, 1)); } nie ma żadnych zabezpieczeń przed niewłaściwymi typami danych - u mnie jest to w innym miejscu. edit: A czy jest jakaś funkcja do wyswietlanie czasau Uniksowego jako np. 2 days, 23 h 23min ? Bo chyba date() tego nie potrafi ? Czy może się mylę.. ? EDIT 2: Oraz uzupełnienie kodu: Kod // gives an array of int. /* array ( 0 -> number of weeks 1 -> number of days 2 -> number od days 3 -> hours 4 -> minutes) */ //array mkt2daysHoursMinutes(int $time) function mkt2daysHoursMinutes($time) { $result = array(); $weeks = 7*24*60*60; $days = 24*60*60; $hours = 60*60; $minutes= 60; if (($result[0] = intval($time/$weeks))) $time %= $weeks; if (($result[1] = intval($time/$days))) $time %= $days; if (($result[2] = intval($time/$hours))) $time %= $hours; $result[3] = intval($time/$minutes); return $result; } Działa jak ta lala ![]() edit 3: Oto link do porady http://webmade.org/porady/obliczanie-czasu...-datami-php.php Ten post edytował yarpo 7.08.2007, 17:28:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:00 |