![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2004 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam następujący problem - w sesji przechowuję aktualnie wybrany język - u mnie działa w Firefoxie, IE6, IE7, opera itd. na innym komputerze ie6, firefox też działa poprawnie. Okazało się, że u 2 osób jest gubiona wartość tej zmiennej, chociaż SID jest zachowany w cookie i jest zapamiętany stan użytkownika (zalogowanie/wylogowanie). Dodałem do kodu wyświetlanie komunikatu i poprosiłem osobę, u której jest błąd - właśnie na IE6 żeby klikała krok po kroku to co jej mówię i podawała mi wypisywane komunikaty - wszystko wskazuje na to, że w pewnym miejscu bez żadnego powodu, wybrany język jest gubiony - u mnie komunikat jest inny niż u tej osoby. Po zainstalowaniu Firefoxa, tej osobie bez problemu już działa, a nie ma zastosowanego w kodzie żadnego mechanizmu zależnego od przeglądarki. Czy ktoś z Was może spotkał się z podobnym problemem? A może jest jakiś bug w IE6, o którym nie wiem? Pozdrawiam i proszę o informacje |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie do końca to ma sens. do przeglądarki ląduje tylko SID a zawartość sesji jest zapisana po stronie serwera
`gubi` ci tylko informacje o języku ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2004 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie wiem, że to nie do końca ma sens (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Faktem jest że przy jednym wywołaniu mam komunikat: Ustawiam aktualny język: eng i już nigdzie później nie jest wykonywana zmiana języka, A po kliknięciu na link i przeładowaniu strony jest: AKTUALNIE WYBRANY JEZYK: pl Tak jak mówię nie działa to tylko w wybranych IE... U mnie ta sama sekwencja kliknięć we wszystkich przeglądarkach co u osób z problemem, i mam obu wersjach wypisany język ENG. Sorry, za podwójny post, ale dodałem jeszcze wyświetlanie zmiennych sesyjnych
po zmianie języka mam z polskiego na duński mam Kod ZMIENNE SESYJNE hostlang pl // tutaj się wyświetla kod HTML strony ZMIENNE SESYJNE hostlang dk ZMIENNE SESYJNE hostlang dk najpierw jest PL a później DK bo pomiędzy zmienia się wartość sesji. Uruchamiam następnie plik http://www.test.host.pl/index.php (czyli ten sam który był odpalony) i mam już: Kod ZMIENNE SESYJNE hostlang pl // tutaj się wyświetla kod HTML strony ZMIENNE SESYJNE hostlang pl ZMIENNE SESYJNE hostlang pl co w zasadzie jest niemożliwe, bo przecież nic nie było innego między tymi dwoma wywołaniami i skoro ostatni raz było ZMIENNE SESYJNE hostlang dk to teraz na początku powinno być to samo, a nie jest. Nie wiem czy to coś zmienia, ale mam takiego htaccessa: Kod RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule (.*)(.*)/?$ index.php?url=$1&%{QUERY_STRING} Tak jak mówię - pierwszy raz spotkałem się z problemem i wydaje mi się on póki co bardzo dziwny. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 06:08 |