![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jak pobrać ID (jest na auto increment) utworzonego wlasnie rekordu w tabeli, tak aby byly to dane pewne? Przykladowo mam tabele o strukturze : ID | cos1 | cos2 Robie INSERT INTO, i teraz chcialbym odnosnik (ID) dodac do innej tabeli. Próbowalem tego szukac ale nic nie mogłem znaleść :S Z góry dziękuje. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki scrat, naprowadziles mnie na wlasciwy trop
![]() Jednak ja swoja strone pisze juz od paru dni w mysqli (php5). Manual - dobra rzecz. Dla mysql_insert_id() pisze, że można podać identyfikator połączenia. Jednak dla mysqli : http://pl.php.net/manual/pl/function.mysqli-insert-id.php Nie ma nic o tym identyfikatorze. Napisane jest tylko, że zwroci ID ostatniego zapytania. A ja niechciał bym postawić skryptu w sytuacji, gdy wielu uzytkownikow wykonywac bedzie skrypt na raz i zostana pomieszane dane. Lamentuje bezsensownie? ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 17 Dołączył: 18.07.2007 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no raczej lamentujesz bezsensownie
![]() dla proceduralnego mysqli trzeba podać identyfikator : int mysqli_insert_id ( mysqli $link ) gdzie link to identyfikator połączenia. dla wersji obiektowej nie trzeba. właśnie tym różni się proceduralny mysqli od obiektowego. Ten post edytował kosmowariat 30.07.2007, 19:43:21 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 17 Dołączył: 18.07.2007 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
grrrr w wersji proceduralnej podajesz id połączenia jako parametr, w drugiej wywołujesz metodę obiektu. bez przekazywania id połączenia jako parametr funkcji/metody (id zapewne jest polem tego obiektu). w sumie dobrze rozumujesz, co ja będę mieszał
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ok, chwile mi zajęło ogarnięcie tego co wyzej napisales, ale chyba rozumiem
![]() Dzięki ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:04 |