![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2004 Skąd: z domu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam piszę moją stronę od nowa. Zdecydowałem się na kodowanie UTF-8, podczas gdy poprzednia wersja oparta na php-fusion była w iso-8859-2. Mam bazę danych, w której posiadam 418 rekordów i prawie każdy rekord ma jakieś polskie litery. I teraz mam kłopot i proszę o pomoc czy istnieje jakaś metoda, polecenie, funkcja za pomocą której mogę przekonwertować te prawie pół tysiąca rekordów czy muszę wszystko wpisywać od nowa?
Pozdrawiam i proszę o pomoc:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poszukaj na tym forum pod hasłem grzegrzółka czy jakoś tak
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2004 Skąd: z domu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, nie, nie i jeszcze raz - nie.
Operacje wykonuj w phpMyAdmin: 1) Eksportuj bazę rekordów do pliku .sql (tylko dane, bez struktury) 2) Strukturę wyeksportuj do pliku tekstowego, po czym wywal informacje o kodowaniu (DEFAULT ENCODING etc.), ewentualnie zastąp latin2_general_ci utf8_general_ci 3) Skorzystaj z iConv Online (input:ISO-8859-2 output:UTF-8) by przekonwertować plik z danymi 4) Importuj strukturę (zachowując UTF-8) 5) Importuj dane (zachowując UTF-8) To tak w skrócie, do reszty dojść sam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Witam,
wielkie dzięki za okazaną pomoc. Jak zwykle użytkownicy forum.php.pl okazali się nie zawodni i problem został rozwiązany:) Musiałem tylko wykorzystać metodę tiraeth'a i dodać jednak to SET NAMES 'utf8' i wszystko już śmiga. Pozdrawiamm i jeszcze raz dziękuję! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 15 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dwa szybkie sposoby:
1. Nic nie konwertuj, samo ustawianie kodowania (SET NAMES) przy laczeniu z baza wystarczy wystarczy (jesli dalej masz krzaczki to cos zle robisz). 2. stworz sobie tabele o takich samych strukturach tylko z kodowaniem utf8. Potem dla kazdej tabeli wykonaj:
mysql sam zadba o konwersje. Sam z powodzeniem korzystalem z obu sposobow. Ten post edytował osiris 3.08.2007, 12:13:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam .. na samym początku przeproszę ale jestem laikiem w tym temacie, piszę jednak, gdyż już przerabiam ten post ponad godzinę.
Postapiłem zgodnie ze wskazówkami tiraeth'a niestety przy próbie importu struktury otrzymuję komunikat ![]() Jeszcze jedno .. gdzie dodaję
Z góry dziękuję za odpowiedź |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Przecież pisze jak byk, że baza o takiej nazwie już istnieje.
2. Wystarczy poszukać: LINK 3. Proponowałbym następnym razem założyć nowy temat, zamiast odświeżać stary. -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki za pomoc ... jak wiadac byl to moj pierwszy post ... ale ... narta
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I ja się dołączę do tematu, bo po co dublować. To co napisał tiraeth już ktoś mi ostatnio radził, ale ja tego kompletnie ni w nogę nie rozumiem. Program Gżegżółka znalazłam parę dni temu, ale jak sprawdzić że baza w tym programie rzeczywiście przekonwertuje się do utf a nie zostanie taka jak poprzednio? Nie znam się w ogóle ani na bazach ani na kodzie. Jedynie potrafię zrobić w PhpMyAdminie backup, stąd naprawdę trudno mi tą poradę wykonać. Czy ktoś ma może jakiś pomysł na to? Muszę 3 bazy przekonwertować do utf-8 w e107. Strony mam w utf, ale bazy już nie.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2008 Skąd: Grudziądz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem niedawno podobny problem Baza była zakodowana w UTF8, a po stronie przeglądarki wyskakiwały bujne krzaczki.. zrobiłem coś takiego
mysql_query('SET NAMES "utf8","latin-2"'); poszło od kopa. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 01:07 |