![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Serdecznie
Posiadam stronę opartą na php. Pliki (tekstowe) są ciągnięte z folderu o nazwie "site" np. plik o nazwie prawo.txt ma adres www.kowalski.pl/prawo.html (maskowanie urli mam także) Potrzebuję zrobić aby pliki były dodatkowo ciągnięte jeszcze z jednego katalogu - oprócz katalogu site jeszcze z katalogu o nazwie: "inne" Bardzo proszę o pomoc w przerobieniu tego kodu (wnioskuje, że to on odpowiada za to - chyba środkowa część tego kodu): <?php if ($_GET['pg'] == "") { include ('site/main.php'); } else { include ("site/$_GET[pg].php"); } echo '<br>'; $cnt->draw(); ?> Bardzo proszę o przerobienie tego w miarę możliwości - ja niestety nie mam o tym zielonego pojęcia jak modyfikować taki kod. Będę bardzo wdzięczny za uzyskaną pomoc. Kamil Ten post edytował kamilns 30.07.2007, 18:55:06 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 535 Pomógł: 27 Dołączył: 3.05.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Można jaśniej ? A i na moje oko ten kod jest troszkę niebezpieczny z tym includowaniem
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O to chodzi? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo ale to bardzo dziękuję "Pojas"
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że jest dobrze. Jednak mogę się mylić
![]() Cytat na moje oko ten kod jest troszkę niebezpieczny Możliwe, że chodziło mu o to, że wczytywanie pliku "na ślepo" jest niebezpieczne, bo włamywacz może wklepać magiczny adres a wczytany zostanie kod niekoniecznie z Twojego serwera, niekoniecznie bezpieczny i przyjazny kod ![]() Nie wydaje mi się, żeby taki chwyt można było zastowować na tym skrypcie. Ten post edytował pojas 31.07.2007, 16:49:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co da :
?pg=../../../../../../../../../../../etc/passwd%00 ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Rozwiązanie 1. Tworzymy taki include: Kod php
Taka instrukcja pozwala na dołączanie jedynie plików które znajdują się w katalogu ze skryptem czyli nie można załączyć pliku z innego serwera. ./ jest w kodzie...hmm Pewnie chodzi o wyświetlenie tajnego pliku w ramach serwera, ale czy te ./ nie jest rozwiązaniem? Jeśli nie jest, moża wykorzystać funkcję ctype_alnum:
Teraz jest bezpieczniej? Teraz jest bezpiecznie ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie znam się na tym ale pewnie jest bezpieczniej ;-) Dziękuję "Pojas" za okazaną mi pomoc. Masz duże piwo u mnie ;-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:26 |