![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 56 Dołączył: 3.11.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oto mój skrypt:
A oto błąd: Kod Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in C:\xampp\htdocs\warrock\dodaj.php on line 7
Ten post edytował muk4 30.07.2007, 13:58:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W 5tej linii brakuje Ci zamykającego nawiasu od if.
I nie wiem czy to przez forum ale wyświetlenie formularza też może być błędne .. polecałbym echo 'tutaj cala zawartosc formularza'; a nie tak jak jest teraz echo "cala zawartosc formularza"; -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 56 Dołączył: 3.11.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprawiłem ten nawias i zmieniłem " na ' ale dalej to samo :<
Moim zdaniem to coś w zapytaniu jest nei tak ale nie wiem co. Ten post edytował muk4 30.07.2007, 13:55:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamien:
in_kon) VALUES ($_POST['kill'], $_POST['dead'], ... na: in_kon) VALUES (" . $_POST['kill'] . ", " . $_POST['dead'] . ", ... i wszystkie te $_POST-y poowyrzucaj miedzy kropki poza " |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszędzie używam składni '".$_POST['']."' a nie samego ".$_POST['']." bo nie wiem jakiego typu są dane wkładane do tej tabeli. Sprawdź to czy będzie lepiej. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Zrobione jak pokazałeś
Teraz wyskakuje inny błąd związany ze składnią MYSQL :/ Kod You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ''kill', 'dead', 'exp', 'kasa', 'godz_start', 'min_start', 'godz_kon', 'min_kon')' at line 1
|
|
|
![]()
|
|
Zrobione jak pokazałeś Teraz wyskakuje inny błąd związany ze składnią MYSQL :/ Kod You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ''kill', 'dead', 'exp', 'kasa', 'godz_start', 'min_start', 'godz_kon', 'min_kon')' at line 1 Pokaż jak poprawiłeś bo coś tam chyba namieszałeś. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował muk4 30.07.2007, 16:05:06 |
|
|
![]()
|
|
Zapytanie wygląda poprawnie, może nie zgadza się coś z nazwami kolumn ... pokaż jeszcze może strukturę tabeli SQL.
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Cytat CREATE TABLE `records` (
`id` int(4) NOT NULL auto_increment, `kill` varchar(4) collate latin1_general_ci NOT NULL, `dead` varchar(4) collate latin1_general_ci NOT NULL, `exp` varchar(6) collate latin1_general_ci NOT NULL, `kasa` varchar(4) collate latin1_general_ci NOT NULL, `godz_start` varchar(3) collate latin1_general_ci NOT NULL, `min_start` varchar(3) collate latin1_general_ci NOT NULL, `godz_kon` varchar(3) collate latin1_general_ci NOT NULL, `min_kon` varchar(3) collate latin1_general_ci NOT NULL, PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1 COLLATE=latin1_general_ci AUTO_INCREMENT=1 ; |
|
|
![]()
|
|
Tu też wygląda wszystko poprawnie ... ostatnia myśl to zrób echo $query po tym jak stworzysz zapytanie i zobacz czy tworzy się poprawnie.
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
echo $query?
Kod INSERT INTO records (kill, dead, exp, kasa, godz_start, min_start, godz_kon, min_kon) VALUES ('32', '32', '33', '2', '3', '24', '24', '2') Czy powinny być apostrofy? Ten post edytował muk4 30.07.2007, 16:15:20 |
|
|
![]()
|
|
Typy pól w bazie masz varchar więc na moje oko być powinny.
Sprawdź to zapytanie bezpośrednio w bazie ( np w phpMyAdminie ) i zobacz czy tam zadziała ... bo ja nie widzę nic niepoprawnego w tym zapytaniu. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
PhpMyAdmin wywala ten sam błąd. Pewnie dlatego że wcześniej używałem mysql_error().
Zmieniłem zapytanie. Teraz wygląda tak: "INSERT INTO records VALUES (tutaj te zmenne wszystkie)" i działa ^^. Dzięki że chciałeś mi pomóc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
proponuje tworzyc krotkie zmienne, mniej problemow $imie = $_POST['imie'] itd. pozniej w insert into robisz values ('$imie') zamiast (..."'.$_POST['imie'].'"...
-------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
problem byl poniewaz slowo kill jest slowem zastrzezonym:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/reserved-words.html Powinienes byl wiec pisac `kill` -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:23 |