![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 2 Dołączył: 30.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Napisałem sobie router który pozwala na adresy typu http://strona.pl/teksty/wykonawca/album/piosenka/ (przykład użycia), zastanawiam się teraz jak rozwiązać kwestię znaków specjalnych albo chociażby polskich ogonków? Jeśli z bazy danych dane wyciągane by były po nazwie, to tą nazwa może być przecież "gżegżółka", więc albo w adresie będą krzaki, albo tą nazwę sprowadzimy do postaci "gzegzolka" gdzie wtedy nie będzie można po niej szukać w bazie. Ktoś ma pomysł na to jak tą kwestię rozwiązać? Myślałem żeby w bazie danych w odpowiednich tabelach umieścić jakies pole typu url_value które zawierało by nazwę sprowadzoną do postaci bezkrzakowej - można to zrobić jakoś inaczej i lepiej? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A moze urlencode albo rawurlencode po prostu?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 2 Dołączył: 30.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A moze urlencode albo rawurlencode po prostu? urlencode(gżegżółka) = g%C5%BCeg%C5%BC%C3%B3%C5%82ka rawurlencode(gżegżółka) = g%C5%BCeg%C5%BC%C3%B3%C5%82ka Niezbyt to mówi użytkownikowi co się na danej stronie znajduje, prawda? ![]() Ten post edytował Ziels 29.07.2007, 09:21:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 17 Dołączył: 18.07.2007 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wg mnie najlepiej zamienic polskie znaki na znaki bez ogonków a znaki specjalne albo usunąć albo zamienić na np -. zobacz jak to jest rozwiązane np w wordpressie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 11:16 |