![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kto mi pomoże stworzyć prosty formularz pocztowy który wysyła bez programu pocztowego na kompie (z pozycji stronki) emaila pod podany adres:
mam taki kod:
Czy bez php nie da się tego zrobić? Jeśli za pomocą php tylko to z jakiej funkcji najlepiej skorzystać? Ten post edytował Oscar_83 29.07.2007, 19:35:12 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy jak skorzystam z tej funkcji to nie będzie musiał mieć użytkownik czegoś u siebie na kompie żeby wysłać z pozycji tej stronki emaila?
bo tu napisane jest: "Aby funkcje poczty elektronicznej były dostępne, PHP musi mieć dostęp w czasie kompilacji do binariów sendmail w Twoim systemie operacyjnym." a potem: By używać tych funkcji, nie trzeba niczego instalować. Są one częścią jądra PHP. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat PHP musi mieć dostęp w czasie kompilacji do binariów sendmail w Twoim systemie operacyjnym tak, ale php jest po stronie serwera a nie po stronie klienta (czylu internauty) musisz mieć serwer obsługujący php Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
rozumiem
a jest gdzieś opisane jak stosuje się tą funkcję mail()? pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Dałem Ci link do opisu. Pomyślałem jednak przed chwilą, że lepiej użyj biblioteki phpmailer
http://phpmailer.sourceforge.net/ Masz tam przykłady użycia - bardzo proste. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
hmm tylko jak to zrobić żeby tak jak w moim przypadku z listy rozwijanej wybrać jeden z dwóch adresów email na które wiadomość ma być wysłana.
I gdzie te wszystkie dane się wpisuje? w pliku jakimś oddzielnym z którym się stronka łączy, czy normalnie w źródle kodu?? Bo jak w źródle kodu to przecież można hasło podejrzeć. |
|
|
![]()
|
|
No przeciez jak masz formularz, to w select wpisujesz nazwy adresów i skrypt php je odbiera i po prostu wysyła na podanego maila.
O co Ci chodzi z tym hasłem? Nie musisz podawać. -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
bo w tym linku co mi podałeś było
i tam było właśnie hasło
czyli trzeba tu podać. I dlatego pytałem czy to wszystko co wkleiłem znajduje się w jakimś dodatkowym pliku, który trzeba wrzucić do folderu w którym znajduje się stronka, czy wypisać to w źródle (w kodzie stronki) sorki za te pytania (ale chciałbym wszystkiego dopytać). pozdrawiam i miej cierpliwość do mojej osoby ![]() oki już mniej więcej wiem. Teraz idę spać a jutro jeszcze poszukam jak w tym kodzie który mam wrzucić zmienną która łączy się z plikiem wysyłającym wiadomość. |
|
|
![]()
|
|
Robisz jak chcesz. Dołączasz biblioteke, a potem już w dalszej częsci piszesz kod. Czy formularz i skrypt wysyłający mial będą w tym samym pliku, to już Twoja decyzja. Hasła nikt nie podejrzy, chyba, ze dostanie się na serwer.
Pozdrawiam -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
Dzięki bardzo za porady.
A może wiesz jak do tego kodu który mam:
dołączyć tą bibliotekę? przed tym kodem musze użyć funkcji łączącej z tą biblioteką? czy to chodzi o wstawienie tego [/php]ini_set("include_path", ".:/path/to/phpmailer/dir"); Or this: $mail->PluginDir = "/path/to/phpmailer/dir";[php] no dobra już Cię nie męcze, jutro poszukam opisu w języku polskim to powinienem dojść. Dzięki jeszcze raz za pomoc i pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Stwórz plik o nazwie send.php. Umieść w nim kod, który podałeś wyżej (ten z użyciem, biblioteki)
Teraz w tagu <form> daj ustaw atrybut action="send.php" (nie wiem jaką masz tam konkretnie ścieżkę). Masz w swoim formularzu z tego, co widzę pole zatytuowane tresc. Wróć do pliku send.php. Odbierz w nim formularz
Podstaw te zmienne do obiektu phpmailer
Tyle. Mail zostanie wysłany. Nie da się prosciej. Pozdrawiam -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja ci to napiszę całkiem:
Po co kombinować. Wystarczy w ten sposób co ja Ci pokazałem. Ten post edytował in5ane 29.07.2007, 08:18:44 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 17 Dołączył: 18.07.2007 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
a da się żeby wybierać albo na jeden email żeby wysyłał albo na drugi? tak jak ja to mam zrobione?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja ci podałem dobry kod.
Umieszczasz: Kod KOD PHP
<form method="post"> KOD HTML TWÓJ </form> -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki pomocy in5ane'a mam taki kod:
zmieniłem tylko kodowanie na windows-1250 bo takie mam na całej stronie. Teraz wszystko niby działa dobrze, wypisuje że wysłano emaila, tylko że emaile wcale nie dochodzą :/ a może mam zablokowaną funkcje mail? więcie może czy w ovh darmowym jest zablokowana ta funkcja? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:31 |