![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 1 Dołączył: 28.02.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanie, dodaję nowy wiersz do tabeli w PHP (baza mySQL). Jak mogę sprawdzić np. pole id (index-klucz główny) nowo dodanego wiersza. Niby proste. Ale zakładam , że w tym samym czasie 2 użytkowników tworzy 2 wiersze. Użytkownik A i B. Zalezy mi aby dowiedziec sie jaki index założył A a nie B (hipotetycznie). Jezeli zrobie sobie SELECT'a z ORDER BY DESC lub ASC to nie zawsze zwrócony wynik będzie wynikiem porządanym. Czy istnieje funkcje SQL'a, która powie mi o tym ? Moj problem polaga na tym, ze uzytkownik dodaje nowy wpis w ktorym zapisany jest identyfikator wiadomosci w ktorej zas sa artybuty odpowiedzialne za grafikę przyporządkowaną tylko do tej okreslonej wiadomosci użytkownika USER.ID - WIADOMOSC.ID - GRAFIKA.ID (słownik bazodanowy). I teraz gdy zostaje dodana nowa wiadomosc to chcialbym od razu utworzyc katalog o nazwie $ID_WIADOMOSCI. Ale jak kilka osob utworzy wiadomosci no to pojawia sie problem. Jeżeli coś niejasne piszcie. Postaram się bardziej przybliżyc problematykę. Pozdrawiam wszytkich programistów. Ok problem rozwiązany. W Php jest funkcje zwracająca ostatnio użyty identyfikator z własnością auto_incerement. -------------------- Sprawdź kiedy marzenia stają się inspiracją.
e-Zarządzania firmą | e-Biznes | Strony.Serwisy.Portale Internetowe www.webarts.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:43 |