![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Zrobiłem sobie proste sprawdzanie plików graficznych. Wiem że może jest przykręcone , ale to moje początki. Tak to wygląda [html] <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO8859-2"> <meta name="generator" content="PSPad editor, www.pspad.com"> <title></title> </head> <body> <form enctype="multipart/form-data" method="post" action="zobacz.php"> Pliczek: <input type="file" name="plik" size="50" /> <input type="hidden" name="MAX_SIZE" value="1000000" /> <input type="submit" name="wyslij" value="Dodaj" /></td></tr> </form> </body> [php] <?php $plik=$_FILES['plik']['name']; $plik_tmp=$_FILES['plik']['tmp_name']; $pojemnosc=$_FILES['plik']['size']; $sp= substr($plik, -4); $zm= $plik.".txt"; $zm_tmp=$plik_tmp.".txt"; $poj=$pojemnosc/1024 ."Kb"; if ($sp == '.jpg' || $sp == '.gif' || $sp == '.bmp' || $sp == '.png') { echo "Plik zawiera poprawne rozszeżenie "."<b><i>".$sp."</b></i><br>"; echo "Przesyłam plik "."<b>".$plik." ".$poj."</b>"; @move_uploaded_file($plik_tmp, 'files/'.$plik); } else { echo "Nieznany format pliku ..... "."<font color=RED><b><i>".$sp."</b></i></font><br>"; echo "Plik zostanie zmieniony "."<br>"; echo "<font color=blue><b>".$zm." ".$poj."</font></b><br>"; @move_uploaded_file($zm_tmp, 'files/zm/'.$zm); @rename($plik_tmp, 'files/zm/'.$zm); } ?> </PHP>. Mam problem ze sprawdzeniem pojemności pliku i nie wiem jak to rozwiązać. Chcę maksymalnie 1MB żeby była fotka jeśli jest zwiększy to nie doda tylko zwróci błąd Będę wdzięczny za pomoc . Redelek -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:42 |