Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Czy warto być programistą?
no-name

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Przypadkowo znalazłem taką opinię na ten temat. Co Wy o tym sądzicie?
Go to the top of the page
+Quote Post
sztosz

-----

Racja, ale nie bierze pod uwagę tego że są inne języki niż PHP, ostatnio poznałem kilka osób które zarabiają krocie pisząc w Pythonie, tyle że to na bardzo dalekim wschodzie zwanym Nowa Zelandia tongue.gif

A w polsce... wystarczy być dobrym, wtedy dobra firma weźmie ciędo siebie, będziesz pisał dla klientów którzy wiedzią czego chcą i wiedzą ile to kosztuje smile.gif

PS. Ja niestety nie jestem dobry sad.gif

--------------------
+Quote Post
no-name

-----

Cytat(sztosz @ 25.07.2007, 09:12:19 ) *
wystarczy być dobrym
Omińmy skrajności. Co, jeśli jest się średnim?
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

To trzeba znaleźć niszę gdzie jest się dobrym.
Proste.
Jest się dobrym to sie dobrze zarabia. Jestes średni zarabiasz średnio.
Jestes kiepski zatrabiasz kiepsko o ile w ogóle.

Nie widzę w tym nic dziwnego.

Głupi wpis. Równie dobrze mógłby mieć tytuł:
"Czy warto być szwaczką?"
"Czy warto być piekarzem?"
"Czy warto być ukłdaczem kostki na chodnikach?"
"Czy warto być programistę Java?"
...

Wieczorem rozwinę swoją myśl.
+Quote Post
oidnus

-----

W php tez mozna niezle zarobic. Znam ludzi ktorzy zarabiaja po 4k i sie za duzo nie narobia

--------------------
+Quote Post
no-name

-----

Cytat(mike @ 25.07.2007, 09:25:12 ) *
Jest się dobrym to sie dobrze zarabia. Jestes średni zarabiasz średnio. Jestes kiepski zatrabiasz kiepsko o ile w ogóle.

Mało konkretny ten post
A co musi umieć dana osoba by być uważana za dobrego/średniego/kiepskiego programistę?
O jakich pieniądzch mówimy mając na myśli dobre/średnie/kiepskie zarobki?

Poza tym akurat Ty-bardzo dobry programista PHP- zdecydowałeś się schować całą swoją wiedzę i kilkuletnie doświadczenie w kieszeń i zostać młodszym programistą w JAVA-ie. To świadczy o tym że musiałeś sam sobie zadać to głupie pytanie i... odpowiedzieć negatywnie. Przepraszam za tę osobistą wycieczkę, ale myślę że Twój przykład jest dość syndromatyczny.

Ten post edytował no-name 25.07.2007, 10:42:54
+Quote Post
mike

-----

Cytat
A co musi umieć dana osoba by być uważana za dobrego/średniego/kiepskiego programistę?
O jakich pieniądzch mówimy mając na myśli dobre/średnie/kiepskie zarobki?
Odpowiem najbardziej precyzyjnie jak w tym temacie się da: to zależy.
Takich wątków, dyskusji i rozważań było setki.

Niestety teraz nie mam czasu żeby się nad tym rozwodzić, ale obiecuję dorzucić więcej niż 3 grosze wieczorem.

Cytat
Przepraszam za tę osobistą wycieczkę
Nic nie szkodzi. Tak się składa, że uwaga ta jest dość celna i z chęcią o tym opowiem.
+Quote Post
php programmer

-----

Cytat
Niestety rynek programistów PHP został zawładnięty studentami i licealistami.
Takie osoby zrobią cokolwiek za strasznie małe pieniądze

What you pay is what you get - czy jakoś tak,
przecież wiadomo, że te osoby się dopiero uczą programować,
już nie mówiąc, że mają mniej czasu ze względu na studia,
a jeśli są na zaocznych to z drugiej strony muszą je opłacić i jeszcze wyżyć.

Zresztą myślę, że z czasem sytuacja będzie się krystalizować,
jak na przykład weszło wideo to ludzie na początku przestali chodzić
do kina, bo przecież pirackie kasety wideo są za darmo, lecz z czasem
ludzie wrócili do kina, bo oglądanie filmu na wideo to nie to co w kinie.

Ten post edytował php programmer 25.07.2007, 11:16:49
+Quote Post
kszychu

-----

Cytat(oidnus @ 25.07.2007, 11:32:11 ) *
W php tez mozna niezle zarobic. Znam ludzi ktorzy zarabiaja po 4k i sie za duzo nie narobia

Znam ludzi, którzy jako kierowcy zarabiają od 5 tys. zł. I co? Ano to, że taki koleś od razu po zawodówce siada na samochód i trzaska kasę. Nie traci czasu na szkołę średnią, studia, kursy itp "pierdoły".
Dlatego, na pytanie "czy warto być programistą" odpowiadam "nie warto!".

--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
+Quote Post
no-name

-----

A prosiłem... Nie operujcie skrajnymi przykładami!. Takie zachowanie potrafi strasznie zaciemnić prawdziwy obraz.
+Quote Post
mike

-----

Też znam podobnych kierowców.
Zarabiają ok. 5-7k, jeżdżą świetnymi maszynami. Długie ciekawe trasy tirem po całej Europie.
Mały szczegół: spędzają 2 miesiące w domu, 10 miesięcy w trasie.

Wszytko to jest bardzo subiektywne i nadal uważam, że "to zależy".
+Quote Post
sztosz

-----

Programistą być warto, jeżeli lubisz to robisz. Jeżeli potrafisz ciągle się uczyć i znajdować wciąż nowe i dobre rozwiązania starych problemów. Ale nie warto jeżeli myślisz tylko o kasie.

Ja zrezygnowałem z programowania jako formy zarobku i robię to hobbystycznie. Pracuje teraz za biurkiem w NFZ i 8 godzin mija bez stresów, a potem snu z powiek nie spędzami mi myśl czemu w pliku x linijak y wywala błąd.

Ale zaczynam poznawać Pythona i chęć programowania powoli wraca biggrin.gif

--------------------
+Quote Post
Moli

-----

Czy warto być programistą ? Myślę że warto, jeśli się to kocha to robi się dobrze, jeśli robi się źle to mało się zarabia. Na pewno można podawać przykłady, że znajomy znajomej, mojej kuzynki, od strony dziadka zarabia 5k jako kierowca, ale dobrzy programiści zarabiają dużo więcej, a mogę się założyć że kiepski kierowca zarabia mniej. Więc wystarczy być dobrym i dążyć do celu.
+Quote Post
php programmer

-----

Znam kierowce ( znajmomy znajomego znajomej ) co zarabia 1500.

Więc jak widać w każdym zawodzie są mniej i więcej zarabiający.

Wiadomo można wziąść za przykład kierowce z pensją
7000 PLN co pracuje dla jakiejś wypasionej zagranicznej firmy
i porównaćgo z programistą z jakieś wiochy co zarabia 700 PLN.
+Quote Post
kszychu

-----

Cytat(php programmer @ 25.07.2007, 13:54:42 ) *
Wiadomo można wziąść za przykład kierowce z pensją
7000 PLN co pracuje dla jakiejś wypasionej zagranicznej firmy
i porównaćgo z programistą z jakieś wiochy co zarabia 700 PLN.

Ja nie mówię o jakimś znajomym znajomego, pracującym w zagranicznej firmie, tylko o kierowcach z polskich firm, w tym z mojej, którzy nie spędzają dziesięciu miesięcy w trasie, bo jeżdżą po kraju i w każdy weekend są w domu. A dlaczego podałem akurat przykład kierowców: z dwóch powodów. Po pierwsze jestem z tą branżą od jakiegoś czasu związany, więc znam ją dobrze. Po drugie, by ukazać różnice w poziomie wykształcenia między programistą a kierowcą i w wysokości pensji.
Cytat
Programistą być warto, jeżeli lubisz to robisz. Jeżeli potrafisz ciągle się uczyć i znajdować wciąż nowe i dobre rozwiązania starych problemów. Ale nie warto jeżeli myślisz tylko o kasie.

A czy da się żyć nie myśląc o kasie? Żona, dzieci, mieszkanie, samochód, pies, wakacje...... Cóż hobby jest niewątpliwie potrzebne, ale żyć z czegoś trzeba.

--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
+Quote Post
sztosz

-----

Cytat(kszychu @ 25.07.2007, 13:19:12 ) *
A czy da się żyć nie myśląc o kasie? Żona, dzieci, mieszkanie, samochód, pies, wakacje...... Cóż hobby jest niewątpliwie potrzebne, ale żyć z czegoś trzeba.

Dlatego komuśtakiemu nie polecam bycia programistą. Ale jeśli mieszkasz sam lub z rodzicami, masz otwarty umysł kochasz programowac i nie zraza cie to ze masz niewielkie szanse na dobrze platna prace w nablizszej perspektywie, to wtedy warto byc programista.

--------------------
+Quote Post
gam3r

-----

Dla mnie najważniejsze jest aby to co robię dawało mi satysfakcję. Oczywiście musisz też być przynajniej dobrym w tym co robisz. Odpowiednie zróżnicowanie tych dwóch wymienionych przeze mnie "kwestii" daje spore szanse na ciekawą, perspektywiczną, dobrze płatną pracę.

Gdyby mnie interesowały samochody to pewnie od małego grzebałbym przy nich i później robił coś również z nimi związanego. Gdybym lubił sadzić kwiatki to pomagałbym mamie, a z czasem poszedł na jakieś ogrodnictwo czy coś tongue.gif i zatrudniłbym się w zieleni miejskiej.

Mam kumpla który idzie studiować górnictwo z własnego wyboru, i przekonania, i prawdziwej pasji (chociaz kierunek to raczej przyszłościowy nie jest). Inny znowu poszedł za leśnika, mieszka 200 km od domu rodziców. Takie przykłady mogę mnożyć. Jedni wolą robić to co lubią za 1500 zł i za 3000 zł nie robili by czegoś z czym źle by się czuli.

Cytat
Znam ludzi, którzy jako kierowcy zarabiają od 5 tys. zł. I co? Ano to, że taki koleś od razu po zawodówce siada na samochód i trzaska kasę. Nie traci czasu na szkołę średnią, studia, kursy itp "pierdoły".
Dlatego, na pytanie "czy warto być programistą" odpowiadam "nie warto!".

->W świetle tej wypowiedzi warto przywołać wątek sensu posiadania wyższego wykształcenia. Jest w ogóle jakiś?
W innych krajach może i jakiś jest, w Polsce natomiast go nie znajduję. Dlaczego? To proste: w naszym pieknym kraju, ludziom już dawno (kilka lat po zakończeniu epoki PRL) pomieszała się kwestia dlaczego niektórzy ludzie w innych krajach chodzą na studia wyższe. Nasi parlamentarzyści doszli bowiem do wniosku że robią to dla "papierka" i dzięki temu postanowili upowszechnić możliwość studiowania i wprowadzili m.in. możliwości tworzenia szkół prywatnych. Dzięki temu mamy najwięcej "uczelni" wyższych w Europie i jednocześnie największy procent ludzi z "wyższym" wykształceniem którzy nie potrafili znaleźć pracy. Niedawno można było na ten temat poczytać co nieco na łamach portalu gazeta.pl. Bo jak myślicie: czy w ciągu 20 lat nagle umysły wszystkich młodych Polaków stały się na tyle bystre i chłonne wiedzy że trzeba było wszystkim dać szansę dalszej edukacji? Wg. mnie nie, ale błędne rozumienie pojęcia "demokracji", czyli równego dostępu do wszystkiego, spowodowało właśnie taką sytuację jaką mamy ->
setki tysięcy wykształconych ludzi, wśród których tylko kilkanaście procent poszło na studia bo tego chciało, duża część poszła bo mama/tata/babcia kazali, inna znowu bo znajomi poszli, a jeszcze część bo nie chcialo się pracować.

Dlatego na koniec mojej dosyć enigmatycznej wypowiedzi nie powiem czy warto być programistą, ale że warto robić to co się "kocha". Nie patrzeć na papierki, kursiki, dyplomiki, a po prostu dążyć do z góry założonego sobie celu.
+Quote Post
nasty

-----

Cytat
Mylisz się. Jak wspomniał krzychu, nie da się nie myśleć o kasie, ale to nie znaczy ze zawód programisty nie może stanowić porządnego źródła utrzymania. Można relatywnie dużo zarobić jako programista gdy się ma duża wiedzę i trochę szczęścia.
+Quote Post
SHiP

-----

Powiem, któtko. Tutaj nie chodzi o to jak bardzo dobry jesteś tylko jak dobrze potrafisz się sprzedać. Popatrzmy ma dwóch sławnych programistow - Bill Gates i Linus Torvalds. Kto jest lepszym programistą? Cięzko ocenić. A kto jest bogatszy? Oczyscie pan Gates poniewaz miał głowę do marketingu.

Podawanie pensji kierowcy cieżarowki tez sie mija z celem smile.gif. Popatrzy lepiej na tworce gadu-gadu. Pracowal przez kilka lat a teraz z nudow bawi sie w polityka winksmiley.jpg. W koncu pieniedzy to ma juz pod dostatkiem...

--------------------
Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
+Quote Post
TomASS

-----

To może i ja się wypowiem smile.gif

W ogóle myślę, że to durny temat? Czy warto być rolnikiem? Tak bo mój sąsiad ma milion hektarów i nieźle żyje itp.... czy warto mieszkać w Polsce? Czy warto się urodzić itp....

Jak mam już napisać na ten temat to

Po pierwsze primo:
Ludzie tutaj przytaczają jak to kierowcy zarabiają dużo, że ktoś "na linii" zarabia więcej itp.... DROGA WOLNA! Każdy może zostać kierowcą, każdy może pracować na linii, każdy może być programistą. Dlaczego ktoś zatrudnia się jako informatyk skro wie, że więcej zarabia się "na linii"?

Po drugie primo:
W dzisiejszych czasach nie uczy się ludzi w szkołach (podstawowa, gimnazium, liceum) myślenia ekonomicznego, nie uczy się podstaw biznesu i inwestowania - tego się nie uczy chyba w żadnym kraju na świecie. Ludzie powinni być uczeni od małego, że jak jest biznes do zrobienia, to trzeba zarobić, a nie się bać - bo kokosy zgarnie wtedy kto inny. Swoją pracę traktuje jako "dodatek" do życia, jeśli mi zapłacą to dobrze, ile....a czy to takie ważne? Każdy projekt, każde zlecenie to nowe doświadczenie i to nie tylko programistyczne, ale nowe znajomości, kontakty, możliwości.... jakoś na razie nie wyszedłem na tym źle.

Po trzecie primo ultimo:
Ktoś tutaj powiedział, jak to programiści to nie zarabiają. Proszę mi dać przykład choć jednego programisty, który tylko wstukuje kod i zarabia "przyzwoite" pieniądze. W dzisiejszych czasach, to menadżerowie, kierownicy projektu, właściciele własnych firm, programiści z wiedzą biznesową zarabiają porządne pieniądze, a nie "zwykli" programiści. W dzisiejszych czasach sporo jest programistów oderwanych od rzeczywistości. Mów się takiemu - zrób tak i tak, a on, że to nie darady, że to głupota, że lepiej tak i tak,- ale to menadżer wie wszystko o procesie, o całym zespole, czasami robi taki programista coś zupełnie nikomu nie przydatnego.

Acha, jeszcze coś takiego:
Cytat
Pracuje teraz za biurkiem w NFZ i 8 godzin mija bez stresów, a potem snu z powiek nie spędzami mi myśl czemu w pliku x linijak y wywala błąd.

Sory, ale ja mam w dupie zasuwanie 8 godzin dziennie przez 5 dni w tygodniu przez 40-45lat i później gówno dostawać od rządu. Wolę pomyśleć sam za wczasu o swojej emeryturze - nie mam zamiaru liczyć tylko na ZUS.

Pozdrawiam

--------------------
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:29