![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zająłem się tworzeniem storn internetowych i mam kilka pytań jednak nie na temat stron tylko usług z nimi związanych ... Jak wiadomo ludzie najczęściej składający ofertę chcą być obsłużeni kompleksowo tj. strona + hosting + domena i moje pytania są związane z domenami, czy mogę wykupić domenę dla mojego klienta ( i na kogo ją rejestrować , na siebie czy na klienta )? Cena domeny w nazwa.pl ( .pl ) wynosi w promocji 9,90 zł / 1 rok , później ta opłata jest większa ? tj. te 29,90 zł ? Zaś z hostingiem myślę że najkorzystniej jest , do ceny strony wliczać jakąś tam opłatę za ten serwer ( nie całą ale jakąś część ) i umieszczać ja na własnym serwerze. Ja wy postępujecie w takich przypadkach ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cena domeny w nazwa.pl ( .pl ) wynosi w promocji 9,90 zł / 1 rok , później ta opłata jest większa ? tj. te 29,90 zł ? Czytasz regulaminy? Kolejna opłata za domenę .pl to wydatek rzędu 100zł + VAT (zależne od rejestratorów, ale na ogół jest to coś około tego). -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ja wy postępujecie w takich przypadkach ? Mówię klientowi, żeby kupił sam domenę, podał mi dane do panelu, na czas wykonywania pracy, a potem je zmienił. Raz mi się zdarzyło, że brałem dane teleadresowe klienta i "za niego" wykupywałem domenę, on dokonywał przelewu. Tak samo z serwerem... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co prawda nie robię stricte stron, ale systemy oparte o www, więc coś odpowiem jak to jest w moim przypadku:
Cytat Jak wiadomo ludzie najczęściej składający ofertę chcą być obsłużeni kompleksowo tj. strona + hosting + domena Ja wolę jak sobie sami zadbają o serwer - dlaczego jak ktoś jest nieudacznikiem adminowym, mam ponosić za to konsekwencja - ja się po prostu na tym nie znam. (ktoś kto śledzi forum wie o czym mówie) Cytat i moje pytania są związane z domenami, czy mogę wykupić domenę dla mojego klienta ( i na kogo ją rejestrować , na siebie czy na klienta )? Wykupienie domeny za klienta to czas max 15min, jak chce to czemu nie? Cytat Cena domeny w nazwa.pl ( .pl ) wynosi w promocji 9,90 zł / 1 rok , później ta opłata jest większa ? tj. te 29,90 zł ? Zależy chyba gdzie. Cytat Zaś z hostingiem myślę że najkorzystniej jest , do ceny strony wliczać jakąś tam opłatę za ten serwer ( nie całą ale jakąś część ) i umieszczać ja na własnym serwerze. Ja tam wole kilku systemów nie umieszczać na jednym serwerze. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie lepiej zamowić duży serwer i postawić kilka stron i od każdego klienta brać opłaty coroczne? Nie dość, że zwróci się opłata za serwer to dodatkowo zarabiamy każdego roku kilka zł. Ponadto wygoda - nie trzeba znać x haseł do każdego konta. Oczywiście każdy klient dostaje dane subkonta ftp. Imho to najbardziej opłacalne rozwiązanie...
-------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.08.2025 - 18:12 |