![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uczę się php od pewnego czasu , przy wykonywaniu każdego następnego skryptu podnosze poziom swojej wiedzy . Ale co zrobić jak nie mam pomysłów na dalszą pracy . Ostatnio wykonałem skrypt ligi dla gry Cossacks www.okinet.pl/BRP . Uważam siebie za "łopatologa" w dziedzinie programowania php . Jednak cały czas staram się kształcić , może ktoś mi poradzi co zrobić dalej , jakie projekty , mógłbym wykonać . Może komuś pomóc , może ktoś przygarnołby mnie pod skrzydła ( chętnie zrobie za murzyna , byle by się tylko dokształcić
![]() ![]() Pozdrawiam Bułka |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Dobry programista powinien się cechować dobrą wyobraźnią. A jeśli masz wyobraźnię i ona pracuje, to nie powinieneś mieć problemów z pomysłem na aplikację.
Ale jesli chcesz.. proszę bardzo: Zaprojektować system elektronicznego obiegu dokumentacji w firmie. Założenia: - obsługa dowolnej bazy danych (ADOdb) - layout oparty na szablonach (Smarty) - osobiste konta uzytkowników na podstawie (GACL) - tworzenie zespołów ludzi (np. na podstawie struktury działów w firmie) - wysyłanie, podgląd odpowiadanie na, opiniowanie, przesyłanie dalej dokumentów. - Dokumenty gromadzone na dysku serwera. - Implementacja "Dziennika korespondencji" - Książka adresowa (jedna główna dla całej firmy -obsługiwana przez np. sekretariat, druga osobista dla uzytkownika) - PIM Przykład: Użytkownik A pisze do Dyrektora pismo (w Wordzie) o zezwolenie za zakup np. plotera. Wysyła pismo do systemu, i przedstawia do zaopiniowania dla Dyrektora. Dyrektor zalącza rano komputer, odpala główną strone systemu i po zalogowaniu sie (kilka metod do wyboru) widziw kolejce zadań oczekujące pismo pracownika A. MOże je teraz wyświetlić, po czym np. zaopiniować zgodę. Użytkownik widzi informację iż tego a tego dnia Dyrektor obejrzał a tego i tego dnia zaopiniowal pismo nr.... W tym momencie Pracownik A przesyła pismo (a raczej informacje o nim) do Działu Zaopatrzenia, które widząc pozytywna opinię dokonuje zakupu... Oczywiście nie przesyłamy fizycznie dokumentów, tylko dane o nich, polozenie na dysku itp. Do tego moze dojsc obsluga e-BOK, fakturowanie itp.... Pamietac nalezy o modularnosci systemu, bezpieczenstwie dancyh. Przydatna też moze byc bramka www-email. Co Ty na to? Oczywiście od razu możesz zacząc OOP/PHP5 (ADOdb, Smarty, GACL <lub podobny> ). Jak dla mnie masz w tym momencie wielka kupę roboty a elektroniczny obieg dokumentacji to poważan rzecz i konieczne będzie przeglądniećie istniejących systemów (poza php) oraz nauczenie się wielu mechanizmów i technik. Roboty na kilka miesięcy. Good luck. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ładnie , napewno odbierzesz mnie teraz jako człowieka która tylko dużo gada , ale ja pisze poważnie o chęci rozwinięcia się , a rzucając mnie na tak głęboką wode to odstraszysz każdego od dalszego rozwoju. Sama struktura programu który przedstawiasz jest bardzo klarowna , ale nie mam pojęcia o specyfikacjach które podałeś. Skoro obieg dokumentów w firmie jest tak poważną sprawą to dlaczego radzisz laikowi zabranie się za to ? W moich intecjach pisania pierwszego postu było nawiązanie kontaktu z kimś kto pisze takie rzeczy i ze swojej dobrej woli pozwoliłby mi pomagać (chociaż w najmniejszym stopniu ) .
Pozdrawiam P.S. Z czystej ciekawości jakie ty projekty obecnie wykonujesz ? Jeżeli można oczywiście wiedzieć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Nie nauczysz się jeździć na rowerze, jeśli nie zdejmiesz bocznych kółek.
Głęboka woda powiadasz.. To wcale nie ejst głęboka woda. A chyba lepszy mój pomysł (nie ptrzeczę, że skomplikowany -ale wykonalny) niz kolejna ksiega gości czy "system" newsów... Nie znasz terminów? I nigdy nie poznasz, jeśli będziesz się zasłaniac pojęciem "głębokiej wody". Jestes laikiem? A ja myślałem, że programistą. Masz od zleceniodawcy wyciagnąc max wiadomości na temat tego, czego on oczekuje od projektu, a potem.. no cóż.. jeśli czegoś nie wiemy, to: a) szukamy sami (czasem trzeba coś przeczytać, naprawdę) ![]() Co ja robię? Poza forum.php.pl, irc.php.pl, dev.php.pl na własne potrzeby pisze modułowy (nazwijmy to dla uproszczenia) CMS na potrzeby mojej strony. Docelowo ma on miec możliwość prostego napisania i dodania dowolnego modułu, dzieki czemu raz będzie to blog, a raz - przykładowo właśnie obieg dokumentów w firmie... zalezy które moduły będą przydatne do projektu. Oczywiście wszystkie moduły muszą być "reuseable", heh. Zanim zapytasz: kończe pisać instalatora. A żeby nie byc gołosłownym, kilka osób (Seth, It`s-me, kurtz... ) juz widzało moje kody. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie nauczysz się jeździć na rowerze, jeśli nie zdejmiesz bocznych kółek.
I tu się mylisz. Mi boczne kółka tak się powyginały, że nie stykały się z podłożem i zapierniczałem na 2 kólkach, nie zdając sobie zbytnio z tego sprawy. Cytat Zanim zapytasz: kończe pisać instalatora.
Instalator przeważnie pisze się jako ostatni element, więc mam rozumieć, że projekt jest już skończony? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hihi... Bulek no to zadanie ode mnie
![]() System Zarządzania Flotą Samochodów GPS. żeby nie było tak ciężko dam ci tylko do zrobienia interfejs pod to :wink: a w nim m.in. 1. system uwierzetelniający (poziomy admin,dowolna ilość operatorów, serwisant, userzy)na podstawie 4 parametrów dla których generujesz i trzymasz sesje a w nim m.in.: - dowolna ilość poziomów dostępu zakładanych przez usera(załóżmy że samochodem klienta jeździ cała rodzina i on niechce aby np. jego syn po zalogowaniu sie do systemu [ojciec założył synowi własne konto ale na ten sam samochód -> czyli ten sam abonament] wiedział gdzie był jego ojciec wczoraj z wieczora :wink: ) 2. interfejs użytkownika(serwer rzuca ci stringi o ustalonych paramterach), a w najbidniejszej wersji m.in. -ostatnia pozycja (tutaj generujesz jpg i na nim na podstawie szer. geograficznej i wysokości ustawiasz pozycje samochodu) i: a) teraz ![]() c) co godz. z 24 godz. d)z dowolnej daty -poziom paliwa w baku i tak samo jak pozycja : a) teraz, ![]() - ilość przejechanych kilometrów i zużytej benzyny 3. interefejs admina (tu bym mógł pisać ho,ho i jeszcze troche) Całość myślę że by ci trochę zajeła a jeżeli jeszcze by działało jak trzeba to wypas :wink: a dodam że system jest znacznie bardziej rozbudowany niż podałem tutaj. Pozdrawiam patS. P.S. Umowa handlowa mnie trzyma za pysk więc wiecej nie powiem :wink: -------------------- www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to już zatopiliście chłopaka. A takie miał ambicje.
![]() A tak serio, to zrób swoją stronę domową tak, aby była jak najbardziej dynamiczna (jak to przystało na php ![]() Wiem, że istnieje już wiele podobnych rzeczy, ale to jest dobry materiał do nauki, bo jest tam wszystko, co początkujący powinien wiedzieć od bazy danych, poprzez szablony, do systemu autoryzacji. -------------------- Jak stworzyć szybko działającą aplikację wolną od błędów?
Tego nie wiedzą nawet najstarsi indianie... :D Oprogramowanie jest jak katedra - budujesz, budujesz, budujesz, a potem... modlisz się! |
|
|
![]()
|
|
[quote]Zanim zapytasz: kończe pisać instalatora.[/quote]
Instalator przeważnie pisze się jako ostatni element, więc mam rozumieć, że projekt jest już skończony? ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Posty offtopiczne wydzielone tutaj: http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=7367
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wracam z uczelni i widze że temat ładnie sie poszerzył
![]() @ Patrycjusz No chętnie , poza Cytat (tutaj generujesz jpg i na nim na podstawie szer. geograficznej i wysokości ustawiasz pozycje samochodu)
wszytsko jest mi znane , a co do generwania jpg-a to kwestia przeczytania paru topców . @Zepco Cytat No to już zatopiliście chłopaka. A takie miał ambicje.
A tak serio, to zrób swoją stronę domową tak, aby była jak najbardziej dynamiczna (jak to przystało na php ), oparta na bazie. I tam co będziesz chciał, system newsów, jakiś blog JA nie wiedze żeby ktoś tu kogoś "zatopił" ![]() Po co robić blogi jak można robić skrypty przydatne . Po napisaniu ligi cały scena cossacks się strasznie ucieszyła , że jest coś takiego obecnie . Rejestrują się gracze nawet z Australii. I to właśnie był mój "poligon" wszytsko jest na mysql , jest panel admina , panel dla gracza i takie tam... To jest druga radość z pisania "programów" to że ktoś korzysta z twego dzieła i mu się bardzo to podoba. |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ludziska - Bulka się nie pozbiera...
Dajcie mu jeszcze do napisania portal konkurencyjny dla onetu, lub wp lub wyszukiwarkę ala netsprint ![]() Albo się wygrzebie z robotą i to wszystko sprzeda [ale ze mnie optymista ![]() Albo padnie z wycieńczenia ![]() -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
A co jest takiego strasznego w onecie?
Moduł do newsów z podziałem na podkategorie, forum, download, sonda, ankiety... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat - obsługa dowolnej bazy danych (ADOdb)
Sam ADOdb nie zapewni Ci obsługi dowolnej bazy. Jak już napiszesz sobie zbiór zapytań występujących w Twojej aplikacji, to mogą zajść dwa przypadki: :arrow: Napiszesz to używając wyłącznie standardowego SQLa, bez żadnych niestandardowych funkcji wbudowanych i własności których nie mają wszystkie rozpatrywane DBMSy. Spowoduje to, że nie będziesz mógł użyć podzapytań i funkcji storowalnych (bo nie ma ich MySQL w stabilnej wersji), nie będziesz mógł uzywać jakichś funkcji wbudowanych (bo nie ma ich np. PostgreSQL), zaczną Ci się rozjeżdzać transakcje bo w każdym DBMSie szczegóły są ciut inne, itp. :arrow: Napiszesz to pod konkretny DBMS. Będziesz wtedy mógł wycisnąć z bazy wszystko co potrafi, będzie wszystko działało stabilnie i szybko, tylko że wtedy Ci cała abstrakcyjność ADOdb i on sam nie jest na nic potrzebny. Nikt piszący większy projekt informatyczny nie tworzy go nie wiedząc na jakiej bazie będzie on oparty. To jest jedno z pierwszych i najważniejszych (chyba tylko po wyborze platformy i języka) założeń projektu. Nie da się napisać wydajnej aplikacji działającej na raz na kilku DBMSach bez przepisania prawie wszystkich zapytań, a ich ilości czasami idą w tysiącach, nie uwzględniając nieprzewidzianych szczegółów które wynikną podczas zmiany bazy. Ostatnio spotkałem się w firmie z potrzebą przemigorwania z jedną dużą aplikacją z Oracla na MSSQL. Jest to naprawdę kawał żmudnej roboty i nie zazdroszczę kumplowi na którego głowę to spadło. Nie neguję zalet ADOdb, ale nie jest on panaceum na wszystko i nie zapewni możliwosci wyboru dowolnego DBMSa po napisaniu aplikacji. |
|
|
![]()
|
|
@adwol: W nawiasach podałem tylko i wyłącznie przykłady z czego można by skorzystać. Wiem, że nie wszystko się da pieknie i łatwo zrobić na ADOdb - sam się tera zastanawiam jak sprytnie napisać fragment kodu, który będzie niezalezny od bazy a który umozliwi prosta autiinkrementację. Niektóre bazy nie maja atrybutu AutoIncrement, tylko jakieś sekwencje.. a GenID() z ADo niezbyt mi się podoba...
POzatym wiem, że jeśli coś jest uniwersalne, to jest do dupy ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:50 |