![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki problem. Potrzebuję po kliknięciu w jeden div zmienić nazwę klasy dla 10 innych div-ów. Oto kod:
I wszystko w sumie działa... Tylko mam takie jedno małe pytanie... Jak zapewne zauważyliście dla każdego z 10 elementów przypisywana jest ta sama nazwa klasy. Czy można zapisać to jakoś krócej, tak alby działanie było takie samo? Z góry dziękuję za pomoc. PS. JavaScript to nie jest moja mocna strona... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli masz takie nazwy jak napisales czyli 1,2,3,4... to mozesz sobie przeciez w petli zmieniac,a jezeli masz jakies tam sobie nazwy np. item_1,item_2,item_3 to mozesz sobie wrzucic do tablicy i w petli odczytywac i zmieniac, a jezeli nazwy sa dowolne to moze
getElementsByTagName -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wolno przypisywać ID ani klas rozpoczynających się od cyfry! Popraw np. na własnie jakieś item_n.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 10 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuje ci skorzystać jakiegoś frameworka JS, np prototype.js.
W przypadku tego akurat frameworka możesz odwoływać się do elementów wykorzystując selektory CSS. Np.: -------------------- --------------------------------------------------------------------------------
weblog.axent.pl -------------------------------------------------------------------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 14:27 |