![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 3 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
na stronie mam kilkadziesiat checkboxów (ok 70) z parametrami ( name=param[] value=123 <-tutaj id etc) dla użytwkownika i teraz jak zapisac to do bazy czy zserializowac tablice, czy string z separatorem,czy jakos inaczej ?(bo chyba tworzenie 70 pól w bazie nie ma sensu, a zawsze mozna dodac dodatkowy parametr czy usunac i bedzie problem) Kazdy parametr do tego ma opis, który potem bede wyswietlal... chyba zrozumiale Np checboxy do kategorii reklam: muzyk,film, teatr, kino, moda a potem chce wyswietlic to co user zaznaczy,np muzyk,teatr Nazwy (label) dla checboxow mam w osbnej tabeli: id,nazwa Wiec jak zapisac te id, zeby bylo optymalnie ? Przy pobieraniu dla kazdego id musze pobrac nazwe... Ten post edytował mrjozo 22.07.2007, 13:27:36 -------------------- W chwili wolnego zapraszam na gry Dla każdego coś się znajdzie;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A no trzeba zrobić dodatkową tabelę, która będzie przypisywała któremuś użytkownikowi, któreś z tych zainteresowań czy czegoś tam:
id_przypisania - int (klucz główny ofkoz) id_uzytkownika - int (klucz obcy z tabeli z userami) id_zainteresowania - int (klucz obcy z tabeli z z tymi kinami, teatrami). Jako, że nigdy nikt nie rozumie co ja gadam to przedstawię to na przykładzie: Taki rekord w takiej tabeli mysql: 001 125 012 będzie oznaczał, że 125 użytkownik (np. Leon), będzie się interesował 012 czymś tam (np. wymiatanie). A rekord: 002 125 015 mówi, że Leon lubi nieletnie dziewczynki... No i oczywiście w takiej tabeli będą się znajdowały tylko te wartości, które twój użytkownik sobie zaznaczy... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 3 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajnie, tak zrobie, mam jeszcze jedno pytanie: czy można prosto wstawić do mysql tablice param[]
czy musze robić foreach po tablicy tablica jak powyzej: id,userid,paramid -------------------- W chwili wolnego zapraszam na gry Dla każdego coś się znajdzie;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No niestety każdy rekord trzeba upchać oddzielnie...
Albo sprawna baza, albo prosty skrypt... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 12:34 |