![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 1 Dołączył: 15.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanie czysto teoretyczne. Buduje strone i chce ja oprzec na wzorcu MVC. Wspieram sie Smarty i Pear przy tym. I teraz moje pytania. 1. Czy za widok maja byc odpowiedzialne tylko szblony smarty czy tworzyc do niego osobna klase? 2. Poza przypisaniem danych ktore uzyskuje z modelu, podstrony roznia sie tez wygladem(dokladnie tlami glownej tresci), jaka czesc MVC powinna byc odpowiedzialna za ustwienie przykladowego tla? Rozwazam dwa przypadki, nie wiem jednak ktory bylby "najczystrzy" jesli chodzi o zalozenia ww wzorca. Pierwszy to to ze poszczegolne metody kontrolera przypisauja do szablonu smarty, dane z modelu oraz w kazdje metodzie jest deklarowana zmienna odpowiadajaca za tlo strony i tak tez przypisywana do szablonow. Drugie rozwiazanie to takie, ze w akcjach kontrolera wogole nie zajmu je sie ustawianiem tla a tylko wyborem widokow. W takim przypadku jednak ilosc szablonow musialbym odpowiednio rozmnozyc. Czytam dosc spro na temat mvc, moje doswiadczenie z frameworkiem cakePHP wcale nie rozwialo wszelkich watpliwosci jednak, przynajmniej tych teoretycznych. Rozumiem ze wzorzec jest raczej czyms abstrakcyjnym i elastycznym niemniej na forum znalazlem taka definicje widoku: Cytat Główna zasasda MVC jest to aby w modelu byl tylko kod php a w VIEW tylko html Natomiast w jednym z rtykulow na wortalu opis brzmi juz tak: Cytat Widok powinien wykorzystywać model do pobrania danych, które będą wyświetlone. Typowo, widok powinien utworzyć instancje klas modelu i wywołać metody odpowiedzialne za pobranie odpowiednich danych. Tym, czego należy się wystrzegać w widoku, jest modyfikacja danych. Widok nie powinien zmieniać w żaden sposób stanu aplikacji. Powinien np. wyświetlać listę użytkowników, ale nie powinien ich dodawać ani usuwać. Rozbieznosc jest wiec dosc spora... Jak najlepiej wedug Was zarac sie za to, w przypadku niewielkiej aplikacji? Z gory dzieki i pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:28 |