|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam !
Pół godziny spędziłem z Wyszukiwarką, ale nic nie znalazłem. Potrzebuję skrypt, który utworzy miniaturkę (to już mam), ale następnie zapisze tą miniaturkę na serwer, powiedzmy pod postacią zdjecie.jpg. Czy coś takiego da się w ogóle zrobić? Ewentualnie czy można coś takiego: ... $zmienna = ImageJPEG($obrazek); i wpakować tą miniaturkę do bazy danych w jakiś sposób? Kolejne możliwe rozwiązanie to stworzenie i wyświetlenie "w locie" miniaturki ze zdjęcia, które jest zapisane w bazie danych w polu BLOB. Też za nic nie mogę tego zrobić. Jak podam skrypcikowi gotową ścieżkę to pięknie miniaturkę tworzy, ale z zapisanych krzaków w polu BLOB nie chce. Pomóżcie proszę! Pozdrawiam ! |
|
|
|
![]() |
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%)
|
php >> Skrypty
Wpisz w wyszukiwarce forum "miniaturki" mysle, ze tam znajdziesz cos interesujacego dla siebie. |
|
|
|
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%)
|
Jestem przekonany, że zrzut z bazy do pliku tymczasowego (otwieranie z parametrem "wb"), [manual:6c755983b4]imagecreate[/manual:6c755983b4] później [manual:6c755983b4]imagecopyresized[/manual:6c755983b4].
P.S. Obrazki w mniejszej ilości lepiej przechowywać jako pliki, a nie rekordy bazy - latwiej i szybciej. Przy dużej ilości (kilka tysięcy) - lepsza okarze się baza danych, ale nie jestem w stanie wskazać najodpowiedniejszej... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
Do diaska, nadal nie wiem w jaki sposób mogę zapisać miniaturkę na serwerze!!? Mówicie o wyszukiwarkach i zgadzam się, że można wiele o miniaturkach znaleźć, ale jak mi ktoś powie w jaki sposób mogę zapisać miniaturkę, albo stworzyć ją ze zdjęcia zapisanego w bazie danych w polu BLOB to stawiam piwo :-)
Pozdrawiam ! |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:43 |