![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Zrobiłem na stronie formularz rejestracyjny gdzie oprócz wielu innych danych podaje się też miasto, z którego się pochodzi. Wszystkie dane zapisywane są potem w bazie MySql. Na stronie gdzie wyświetlane są zarejestrowane osoby pobieram dane z bazy i chciałbym zrobić listę top 10 najczęściej podawanych miast (w formacie Lp. / miasto / liczba użytkowników). Czy istnieje może jakaś funkcja, której nie znam (co jest wielce prawdopodobne), którą mógłbym sczytać z bazy ile razy pojawiają się poszczególne miasta, aby następnie wyświetlić w kolejności malejącej pierwszą dziesiątkę? A może ktoś jest w stanie podopowiedzieć jakiś prosty algorytm jak to zrobić, bo ja już nie mam pomysłów. z góry dziękuję za waszą pomoc Adam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 20 Dołączył: 15.11.2006 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem w tym zbyt dobry, ale myślę, że musisz najpierw utworzyć tablicę i skorzystać z funkcji : rsort, asort, ksort zależnie co dokładnie chcesz wykorzystać.
-------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak właśnie myślałem, że będę musiał dla tego celu stworzyć nową tabelę. Niestety ja też nie jestem w tym najlepszy :/ Czy ktoś mógłby mi pomóc i pokazać jak zrobić prostą pętelkę, która policzy najpierw wszystkie rekordy gdzie podane zostało takie samo miasto, zapisze w tablicy, uszereguje według najczęściej podawanego miasta, a następnie wyświetli pierwszą dziesiątkę z tak uszeregowanej tablicy. Znalazłem na wzór coś takiego:
Po utworzeniu takiej tablicy będę musiał jak rozumiem posortować ją jeszcze przy pomocy arsort. Przerobiłem to co powyżej dla własnych potrzeb i nawet zaczęło działać. Problem w tym, że kiepski jestem w pętlach i nie wiem jak w tym przykładzie przerobić foreach na pętlę powtarzającą się 10 razy, która wyświetli tylko pierwszych 10 wyników. z góry dzięki za wskazówki pozdro Adam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Idąc na około można to zrobić tak
Chyba o to ci chodziło? Trochę nie potrzebne obciążenie parsera ale ja też się na pętlach nie znam ![]() EDIT: ja się na php nie znam ;] Ten post edytował bmL 20.07.2007, 18:14:25 -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
Rozwiązanie, które podałeś nie wyświetli mi pierwszych 10 wyników, tylko wszystkie wyniki po 10 razy
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt, ale głupi jestem to będzie tak (chyba
![]()
Ten post edytował bmL 20.07.2007, 21:04:06 -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
Problem rozwiązany.
Dzięki, chodziło właśnie o to. pozdro Adam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 13:17 |