![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam jeden problem ... mianowicie. mam dwie grupy użytkowników np. użytkownik zaawansowany i użytkownik zwykły login, haslo i rodzaj użytkownika przechowuje w bazie MySQL skrypt logujący po podaniu loginu i hasła sprawdza w bazie czy istnieje taki użytkownik, jeśli tak to sprawdza czy to jest użytkownik zaawansowany, jeśli tak to wyświetla mu stronę secret.php, jeśli nie to wyświetla secret_2.php. problem polega na tym ze jak zaloguje sie jako zwykły użytkownik na komputerze i zmienie nazwe ścieżki w okienku z np. http://host.pl/secret_2.php? na http://host.pl/secret.php? to bedę miał wyświetloną stronę zaawansowanego użytkownika. Jak to rozwiązać ![]() Pozdrawiam tEREk logowanie.php
secret.php
secret2.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sesji przechowaj typ usera i teraz ifem zrób coś takiego:
I tak samo w przypadku drugiego pliku tylko oczywiście inna wartośc zmiennej sesyjnej type Ten post edytował Crop 19.07.2007, 21:38:50 -------------------- Prosty CMS a raczej CMf (zabawa z php)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jestem bardzo początkujący więc wybacz, że oczekuje łopatologicznej odpowiedzi
![]() to co podałeś mam dopisać do plików secret.php i secret2.php ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na chłopski rozum:
1. Skrypt logowania sprawdza czy dane są poprawne i pobiera z tabeli typ użytkownika np. z pola type. Ok:) 2. Skrypt ustawia zmienną sesyjną (normal - zwykly, adv - zaawansowany).
3. Strona sprawdza czy user ma do niej dostęp: Strona dla zaawansowanego:
Strona dla normalnego (zakładam że zaawansowany ma do niej dostęp):
lub jeśli niema dostępu:
Napisz czy dziala -------------------- Prosty CMS a raczej CMf (zabawa z php)
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki sprawdzę to jutro i dam znać co i jak
![]() Pozdrawiam tEREk |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 05:56 |