Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP][CMS] Buforowanie wyjścia a wydajność, Warto użyć?
WebCM
post 17.07.2007, 15:34:22
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W internecie na wielu stronach polecają używanie buforowania wyjścia. Może przyspieszyć ładowanie się stron. Niektórzy jednak twierdzą, że buforowanie wyjścia jest wolne. Fakt - zużywa więcej RAM-u - choć znacząco?

Jak jest w rzeczywistości?

Buforowanie wyjścia może się przydać do np. do tworzenia plików cache. Jednak głównym problemem są moduły w CMS-ie. Użycie OB pozwoliłoby potem na wstawienie treści wygenerowanej przez moduł do szablonu, umożliwiając również dostęp do sekcji <head>, <title>, cookies, itp. bez potrzeby dołączania dodatkowych plików.

Co jednak o tym myślicie?

Ważna jest optymalizacja, bowiem skrypt być szybki również na darmowych serwerach. smile.gif

--------------------
„Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
Go to the top of the page
+Quote Post
konradk2
post 17.07.2007, 18:01:15
Post #2

-----

nie jestem przekonany czy buforowanie spowoduje znaczącą różnice, głównie dlatego że wszystkie, czy też znacząca większość informacji podczas wykonywania strony jest w pamięci. Z tego co wiem o php to czyszczenie pamięci w trakcie występuje tylko w przypadku obiektów jeśli się straci do nich dowiązanie a reszty zmiennych na polecenie programisty. W zależności od ustawień serwera dane i tak są buforowane przed wysłaniem do przeglądarki a w części przypadków są buforowane aż do wykonania całego skryptu.
Oczywiście wszystko można napisać tak aby usmażyć procesor
+Quote Post
WebCM
post 6.01.2008, 01:41:10
Post #3

-----

Przeprowadziłem przed chwilą test programem ab.exe, ale na małej ilości danych (tylko informacja). Może później zrobię inny - z dużym artykułem i komentarzami. Użycie OB nieznacznie spowolniło skrypt (różnica 1-2 ms. w 1 wywołaniu). Przykładowo ilość zapytań na sekundę - bez OB: 17.28, z OB: 17.09 (były też bardziej rozbieżne wyniki, np. 15.51, 17.58). Zanim wstawię dane z bufora do layoutu, zapisuję je do zmiennej (bo wcześniej trzeba bufor wyłączyć - nagłówka layoutu ani nawigacji nie buforujemy). Może przy częstym wywoływaniu ECHO rezultat byłby całkiem inny.

Tak jak pisałem - chcę, aby moduły były w stanie zmienić zawartość tagu <title> i <head>. Trzeba więc dołączać je przed znacznikiem <html>. Jednak to, co wygenerują, musi znaleźć się w <body> w szablonie głównym (layoucie). Gdyby każdy moduł używał tylko 1 szablonu, nie byłoby problemu. Są sytuacje, że trzeba wyświetlić tylko komunikat. Niektóre moduły składają się z wielu części (np. PW) i dołączają 2 szablony (część stała, np. foldery + zmienna, np. lista wiadomości).

Buforowanie wyjścia rozwiązuje te problemy. Na ##php twierdzą, że jest wolne, gdyż używa dużo RAM-u. Rzeczywiście - maksymalne zużycie trochę (a może znacznie) wzrasta. Czy ktoś testował wydajność i pamięciożerność buforowania wyjścia i mógłby się podzielić wynikami? Co lepiej wybrać? Może abstrakcja wyglądu (system szablonów?) lub modułów (z potrzebą definiowania globalnych: $cfg, $lang, $user, $db...) nie okaże się wcale wydajniejsza?

--------------------
„Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
+Quote Post
devnul
post 6.01.2008, 01:58:57
Post #4

-----

buforować:tak
jak: z głową
do wszystkiego trzeba mieć umiar
jeśli utworzysz tysiąc buforół - to masz 100% że to będzi chodziło jak krew z nosa

--------------------
Profesjonaliści są przewidywalni...
strzeż się amatorów...
FL4SHB4CK - imprezy, galerie, lokale
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:46