![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałbym powiadomić, że stworzyłem polską stronę znakomitego i innowacyjnego systemu szablonów PHPTAL: http://phptal.pl PHPTAL jest to system szablonów działający nieco inaczej niż konkurencyjne systemy. Nie opiera się na dodatkowych znaczniki typu { i } luib <% i %> ale na własnych atrybutach w znacznikach, dzięki czemu szablony mogą być wyświetlane statycznie jako zwykłe pliki html (bez parsera PHP - np. w dowolnhym edytorze WYSIWYG). PHPTAL jest implementacją systemu ZPT dla PHP. Główne zalety systemu: * oddzielenie warstwy prezentacji (XML/XHTML) od warstwy logiki (PHP) * przejrzystość i zwięzłość kodu szablonów * kontrola poprawności kodu XML/XHTML * wbudowane zabezpieczenia przed atakami XSS * możliwość podglądu szablonów statycznie (bez użycia PHP) * łatwość edycji dowolnym edytorem WYSIWYG * wbudowana obsługa wielu języków (i18n) * dostęp do danych podobnie jak w XPath * możliwość dodawania własnych atrybutów, modyfikatorów, makr * możliwość stosowania post- i pre-filtrów dla szablonów * duża szybkość działania dzięki kompilowaniu szablonów do PHP pozdrawiam... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie używam, ale brawa dla ciebie za tą inicjatywę!
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Fajnie wszystko zrobione, choc może nieco większy kontrast by się przydał tej stronie. Wszystko przejrzyście wyjaśnione. Gratujuę wykonanej pracy : )
Co do samego systemu szablonów - ogarnij wzrokiem dokumentację, a potem powiedz mi tak zupełnie szczerze, czy to jest warte zachodu? Przeciez do niemal specyfikacja języka programowania. Wpadłem dzisiaj na pewną myśl, którą już na IRCu dzieliłem.: Pisanie systemu szablonów w php to jak pisanie frameworka przy użyciu innego frameworka. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do końca się z tym zgodzę.
Dla mnie językiem programowania jest raczej Smarty i inne jemu podobne ze względu na dodatkowe znaczniki, naukę nowej składni itp. Wg mnie PHPTAL jest pozbawiony większości wad rozwiązań konkurencyjnych. Przede wszystkim dlatego, że w zasadzie korzystamy z istniejących znaczników wzbogacając je jedynie o nowe atrybuty. W przypadku Smarty i podobnych musimy korzystać z dodatkowych elementów, które burzą początkową strukturę szablonów, uniemożliwiając ich poprawne wyświetlenie bez parsera php. W systemie PHPTAL lepiej zorganizowano pracę dla webmastera i programisty. Webmaster, czyli twórca szablonów mimo zmian w szablonach poprzez dodatkowe atrybuty nadal może podglądać efekt swojej pracy jako statyczną stronę html lub w edytorze WYSIWYG czego nie da się zrobić w konkurencyjnych systemach. Po drugie Smarty mają pewną wadę, która objawia się dopiero po pewnym czasie. Otóż swoim bogactwem funkcji i rozszerzalnością często prowadzą do sytuacji, że duża część logiki aplikacji jest przerzucona na szablony co jest błędem. PHPTAL na to nie pozwoli, bo po prostu nie przewidziano w nim pewnych funkcjonalności co niejako wymusza podporządkowanie się zasadzie logika w php a widok w szablonach. Oczywiście, jeśli ktoś się bardzo uprze może sobie dopisać funkcje, dzięki którym będzie mógł "zdziałać więcej". Ja "wychowałem" się na Smarty ale z czasem zacząłem dostrzegać jego wady. Szukałem innych rozwiązań ale większość jest tylko bardziej lub mniej Smarto-podobna. W końcu natrafiłem na zupełnie inne podejście, które zacząłem wdrażać. Niestety jest mało popularne stąd pomysł na stronę i być może dalszy rozwój samego systemu. pozdrawiam... |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekawa sprawa. Może się w końcu temu przyjże.
Przenoszę topic bo nie dotyczy strikte problemu z systemem szablonów, poza tym tu będzie miał chyba szerszy odbiór. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super!
Zawsze mi się PHPTAL podobało. System inny niż wszystkie. Niestety ma jedną wadę. Nie żyje. Ostatni release (i news zarazem) jest datowany na 2006-11-20. Trochę dawno. Nie mniej jednak gratuluję. |
|
|
![]()
|
|
Fakt, że PHPTAL dawno nie był aktualizowany a aż prosi się o pewne modyfikacje i dodanie nowych funkcjonalności dlatego też chciałbym znaleźć kogoś lub grupę ludzi, która zajęła by się jego dalszym rozwojem. Licencja na to pozwala więc nic nie stoi na przeszkodzie.
pozdrawiam... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super, właśnie przesiadam się na PHPTAL. Jedna sugestia: byłoby super, gdybyś do przykładów dał howto robienia szablonu opartego o makra. Coś takiego, jak znalazłem na http://szablony.taat.pl/discussion/19/przy...awalkow/#Item_0 tylko może w przyjaźniejszej wersji, szczególnie z kolorowaniem składni.
|
|
|
![]()
|
|
Jak tylko znajdę trochę czasu dodam kilka przykładów z makrami a w szczególności kilka sposobów na dołączanie szablonów. Co do powyższej strony to nie mogę nigdzie znaleźć maila do autora bo chętnie część przykładów przeniósłbym do siebie oczywiście za jego zgodą.
pozdrawiam... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wiem, że temat stary... ale postanowiłem odkopać.
Czy ktoś wie skąd mogę pobrać najnowszą wersję PHPTAL ? Strona http://phptal.motion-twin.com/ nie działa. Nawet jak próbuję wejść ze strony projektów na http://motion-twin.com/ to wyświetla mi się błąd "Nie uzyskano połączenia z serwerem" |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
najszybciej z svn czy to klientem czy recznie... https://svn.motion-twin.com/phptal/trunk/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie przed chwilą znalazłem na surceforge http://sourceforge.net/projects/phptal/ moze komuś się przyda
A czy ktoś wie co się dzieje ze stroną projektu? przeniesiona/chwilowo nieczynna/projekt zamknięty ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:02 |