![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Hejka,
na razie jestem w fazie poznawania frameworków i żongluję między ZF a Symfony. Mam pewien problem z Symfony, a konkretnie to nawet nie wiem jak się do tego zabrać. Sprawa wygląda tak: Mam tabelę 'articles' (id, title...), w której znajdują się wpisy. Druga tabela to 'authors' z danymi autorów (id, imię, nazwisko...). Całość łączę przy pomocy 'articles_authors' o polach article_id oraz author_id. W ZF całość połączyłem ręcznie poprzez 2 zapytania, natomiast w jaki sposób wygenerować sobie odpowiedni formularz w generatorze admina w Symfony zawierający dane artykułu oraz <select> z możliwością wyboru więcej niż 1 autora? Kompletnie nie mam pojęcia jak się do tego zabrać... :/ Cała trutkura tabel:
Nie podaję zawartości plików yml bo po prostu jeszcze ich nie mam. Nie wiem jak to ugryźć, proszę o podpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 3 Dołączył: 15.01.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
http://www.symfony-project.com/snippets/snippet/202
Jednak to w twoim przypadku nie jest najlepsze rozwiazania, bo autorow przeciez moze byc mnostwo i taka dluga lista jest bardzo nieporeczna. Najlepiej zrobic to przy uzyciu ajaxa. W symfony masz helpera ajax_autocomplete tag ktory jest banalny w obsludze. Pod eventa np na <li onlclick=...> wstawiasz poprzez dom do formularza nowy input z autorem wybranym poprzez suggest. Kiedys tak wlasnie rozwiazalem problem ktory przedstawiles w tym poscie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Dzięki, nie jestem do końca pewien czy to zda egzamin ale przynajmniej mam jakiś punkt zaczepienia. Dzięki.
Prawdopodobnie znalazłem rozwiązanie: http://www.symfony-project.com/book/trunk/...rs#Many-to-Many Relationships Coprawda jeszcze nie próbowałem ale za pamięci podaje link. Może komuś się przyda. Ten post edytował phpion.com 18.07.2007, 08:46:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 15:13 |