![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym wykonać formularz za pomocą którego mogę dodawać nowe zdjęcia lub obrazki na serwer do wybranego katalogu a jego ścieżkę dostępu automatycznie dodawało do bazy MySql? Czy wie ktoś jak można to zrobić? Dzięki! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prosisz o porade czy gotowca?
porada: uploadujac plik sciezke zapisz w bazie MySQL - co chyba jest jasne ![]() -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pełno o tym w necie :
Upload plików na serwer dalej jak chodzi o MySQL'a to :
ale ja nie polecam zostawiać pierwotnej nazwy pliku bo potem nie będziesz mógł dawać plików o tych samych nazwach. Najlepiej nazywać pliki za pomocą mysql_insert_id - mysql_insert_id" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Ten post edytował Thymson 16.07.2007, 18:08:25 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje Thymson!
Jednakże podziele się z userami tym co ja zrobiłem ![]() ![]() formularz.php upload.php
Z tym że musi każdy zmienić sobie dane do bazy i wartości bo pewnie bedą inne... Pozdrawiam! Dziękuje za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 3 Dołączył: 27.02.2007 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam jedno pytanie co do przerobienia kodu
![]() ![]() id nazwa obrazek opis cena special i chcialbym dodac te wszystkie informacje jednym formularzem pomoze mi ktos w przerobieniu ? bo nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac ![]() ![]() ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ale chciałbyś żeby plik z obrazkiem sie wgrywał do bazy czy obrazek na serwer a ścieżka do bazy ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 3 Dołączył: 27.02.2007 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak Aby obrazek wgrywal sie na server a sciezka do bazy dokladnie tak jak wyzej
![]() Tylko zeby to id bylo jakos brane pod uwage ![]() Ten post edytował FliSs_tCv 17.07.2007, 16:01:18 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Tylko zeby to id bylo jakos brane pod uwage No ale to ID to czego ma byc? ID obrazka co dopierow wkladasz? To zrob z tego pola klucz glowny (jesli jeszcze nie jest), nadaj mu autoincrement (jesli jeszcze nie jest) i ID samo bedzie sie ustawialo podczas wkladania rekordu do tabeli
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tzn tak id jest kluczem głównym napewno i ma auto_increment ;] takze bez problemiku w tym
![]() ![]() no i ja nie wiem jak wykonac to jednym zapytaniem, ze dodawac bede mogl tak jak w bazie (id, nazwa, obrazek, opis, cena, special ) edit no i jak to wyswietlac ze do danego id bedzie dany obrazek ![]() Ten post edytował FliSs_tCv 18.07.2007, 11:46:59 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no ale przeciez w postach wyzej dostales kod jak wlozyc sciezke obrazka. ty musisz do tego inserta dorobic jeszcze wlozenie oprocz sciezki pozostalych pol z posta:
No na takiej zasadzie mniej wiecej. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No ale ja wlasnie jestem za zieloy w php nie oczekuję od Ciebie gotowca lecz pomocy w zrozumieniu tego zagadnienia chodzby w drobnicy bo manual to jak narazie dla mnie czarna magia
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tzn takze nie oczekuje ze mi to wylumaczysz ![]() ![]() z tym wkladaniem orazka do bazy jedna sprawa ![]() ![]() Ten post edytował FliSs_tCv 18.07.2007, 11:55:59 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
No i przeciez ja ci udzielilem pomocy. Dostales zapytanie, ktore oprocz sciezki obrazka wklada do bazy rowniez pola z formularza. No a chyba formularz z polami to juz umiesz stworzyc? Tym razem pomysl dluzej zanim napiszesz posta
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
OKok tutaj masz racje przepraszam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Prosze tylko o pomoc w zrozumieniu jak to zrobic aby obrazek byl wyswietlany do danego id czyli do danego produktu No wyswietlajac z bazy produkt, to masz od razu dla danego rekordu (produktu) sciezke do pliku. No to wyswietlasz ten plik na podstawie tej sciezki
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok dziekuje za pomoc juz mam zrobione
![]() nie myslałem ze to takie proste ![]() ![]() Ten post edytował FliSs_tCv 18.07.2007, 13:32:37 -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:48 |