![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Kruszwica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak można usunąć plik z adresu tzn chodiz mi dokładniej o coś takiego:
www.strona.pl/?id=3 zamiast www.strona.pl/plik.php?id=3 no ale zeby sie otwieral plik.php bo tak to zostaje na indexie Próbowałem już róznymi funkcjami np fopen() albo header() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jak można usunąć plik z adresu tzn chodiz mi dokładniej o coś takiego:
www.strona.pl/?id=3 zamiast www.strona.pl/plik.php?id=3 no ale zeby sie otwieral plik.php bo tak to zostaje na indexie Próbowałem już róznymi funkcjami np fopen() albo header() ![]() www.strona.pl/?id=3 == www.strona.pl/index.php?id=3 Przy zalozeniu ze masz w confie: DirectoryIndex index.php -------------------- Pozdrawiam,
Piotr Drewnik || haiaw@crew.php.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lub:
Kod <Files nazwa_pliku.php>
ForceType application/x-httpd-php </Files> w np. .htaccess. Taki szczegol, a dosc istotny ![]() -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jak można usunąć plik z adresu tzn chodiz mi dokładniej o coś takiego:
www.strona.pl/?id=3 zamiast www.strona.pl/plik.php?id=3 no ale zeby sie otwieral plik.php bo tak to zostaje na indexie Próbowałem już róznymi funkcjami np fopen() albo header() :P nie dizała. Jak ktoś wie jak to zrobić to proszę o pomoc. hm jesli koniecznie chcesz zeby otwieral sie plik.php choc dla www.strona.pl otwiera sie index.php to 1) skorzystaj z mod_rewrite i reaguj na zaartosc QUERY_STRINGA - ladny manual do mod_rewroite jest w dokumentacji apache'a 2) po prostu go zaincluduj w index.php (na samej gorze): Kod <?
if(isset($_GET['id'])){ include('plik.php'); exit(); } ?> teraz jesli bedziesz wywolywac strona.pl/?id=23 to bedzie ladowany plik.php - kiedy nie bedzie przekazanej zmiennej id zalduje reszte indexa. -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Kruszwica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki właśnie chodziło mi o to rozwiązanie jakie przedstawił kurtz bo ja chciałem aby mi się otwierały różne pliki, a nie tylko index.php bo to wiedziałem jak zrobić
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 13:47 |