![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Funkcja array_merge() zwróci tablicę o strukturze: Kod Array Jak widać funkcja zamiast nadpisywać zmienia indeksy i zostawia wartości o takich samy kluczach liczbowych. ( [kolor] => rozowy [0] => jeden [1] => jedyneczka ) Co zrobić aby wartości z indeksami liczbowymi zostały nadpisane tak jak to się stało z wartościami o indeksie 'kolor' ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 6 Dołączył: 30.06.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może to Ci pomoże:
tylko zwróć uwagę, że kolejność argumentów jest ważna. Uzupełnienie: Dla przypadku, który podałeś to rozwiązanie się sprawdzi ale jeśli będą różne klucze w tablicach to będzie źle. Spróbowałem inną metodę ![]()
i wynik jest taki jak chciałeś
Ten post edytował delfinium 14.07.2007, 11:25:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście że pomoże dzięki tej funkcji szukałem tylko nie mogłem ...
myśl mi się urwała bo pomyślałem teraz że skoro i tak muszę pobierać klucze to chyba łatwiej będzie zastosować od razu do całej tablicy foreach(), zamiast używać na raz array_merge() i array_intersect_key() ... ehh zdaje się że czekają mnie kolejne testy wydajności Co o tym sądzisz ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 6 Dołączył: 30.06.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie używaj array_merge a potem array_intersect_key bo jak wcześniej napisałem zadziała ona tylko w przypadku identycznych kluczy w tablicach, pozostałe pominie.
Użyj zwykłego dodawania $arr2 + $arr1 a potem to już normalnie: foreach |
|
|
![]()
|
|
Dobra dzięki oczywiście nie wiedziałem że na tablicach można używać operatorów arytmetycznych. :|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 18:37 |