![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
tworze shoutboxa i mam pewne problemy wydaje mi sie ze sa one dosyc podstawowe lecz nie moge tego zajazyc
tzn isset nie dziala
no i mam jeszcze pytanie tzn jezeli chcialbym dodac button na stronie ktory odswierzalby tylko shoutboxa to jak to zrobic ? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
w jakim sensie ci nie dziala? Rozwin prosze mysl.
Cytat button na stronie ktory odswierzalby tylko shoutboxa to uzyc ajaxajak to zrobic ? ps: po co piszesz kolejnego shouta? Tyle juz jest gotowych (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
...bo jestem ambitny (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
nie dziala tzn dodaje mi nowe shouty z takim samymi danymi tzn nie dziala mi isset |
|
|
|
|
|
|
Cytat nie dziala tzn dodaje mi nowe shouty z takim samymi danymi tzn nie dziala mi isset Ales mi wyjasnil... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Wiesz co robi isset()? Sprawdza czy jest ustawiony index/zmienna. Jesli wysylasz forma w takiej postaci co u ciebie, to zawsze isset($_POST['tresc']) zwroci ci true, czyli warunek bedzie spelniony. A najlepszy jest ten else: else echo 'wpisz nazwe uzytkownika'; Sprawdzasz "tresc" ale w else walisz ze z uzytkownikiem cos nie tak (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
no bo to ma byc tak
jezeli $a istnieje wtedy ja dodaj ale jezeli nie to jej nie dodawaj a z tym else to sprawdzalem tylko jaka zwraca mi wartosc i zawsze zwraca ze jest TRUE aha i mam jeszcze pytanie potrzebuje dobry system newsow z komentarzami oraz system logowania (gotowe) znasz jakies namiary najlepiej opisane po polsku? Ten post edytował Raffal 11.07.2007, 17:39:02 |
|
|
|
|
|
|
Cytat i zawsze zwraca ze jest TRUE No to ci to wlasnie chyba wyjasnilem post wyzej.Jak chcesz sprawdzac czy ktos cos wpisal to uzyj empty() |
|
|
|
|
|
|
|
hmmm A POMOZE przeniesienie formularza pod kod php?
----------------- aha i mam jeszcze pytanie potrzebuje dobry system newsow z komentarzami oraz system logowania (gotowe) znasz jakies namiary najlepiej opisane po polsku? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
no dzieki ale ja robilem juz kiedys cos takiego i bez tego empety ;/ i DZAIAŁAŁO
Ten post edytował Raffal 12.07.2007, 06:50:56 |
|
|
|
|
|
|
Cytat no dzieki ale ja robilem juz kiedys cos takiego i bez tego empety ;/ i DZAIAŁAŁO musiales robic inaczej. W tym przypadku bedzie jak mowilem: jesli wysylasz postem pole, to nie wazne czy je wypelnisz czy nie, isset() zwroci ci true. Przyjmij to do wiadomościCytat hmmm A POMOZE przeniesienie formularza pod kod php? to bez znaczenia. efekt bedzie taki sam
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 288 Pomógł: 12 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
@tommy4 przeciez to literowka, ktora popelniono pisząc ten temat...
Gdyby bylo inaczej to by mu skrypt nie chodzil wogole, a mu skrypt chodzi |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
@Raffal, przeczytaj sobie jeszcze to: http://php.faq.pl/klucz/isset_empty
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%)
|
no i chyba powinno się sprawdzać jedno i drguie isset i empty. isset czy ktoś nie zainicjalizował pustą tablicą lub zmienna a empty czy zmienna nie jest pusta czy coś takiego. Czytałem o tym w jakiejś książce teraz nie mogę sobie przypomniec której
|
|
|
|
|
|
|
|
kurcze nie moge sobie poradzic z tym wie ze kiedys robilem system newsow i zrobilem to bez empety i dzialalo bardzo dobrze a teraz cos po dłuzszej przerwie z php(matura:P) nie moge sobie dac rady moge prosic o jakas wskazowke wiecej?
|
|
|
|
|
|
|
|
No możesz sobie skrypt zrobić w nowym pliku, i w formularzu w atrybucie action=".. podać nazwę tego pliku.
A tym nowym pliku, od razu tworzysz zapytanie które doda wpis do bazy. Ale takie rozwiązanie jest bardzo niebezpieczne, nie zalecane itd. nie ma żadnych plusów. ;p |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat no i chyba powinno się sprawdzać jedno i drguie isset i empty. isset czy ktoś nie zainicjalizował pustą tablicą lub zmienna a empty czy zmienna nie jest pusta czy coś takiego. Czytałem o tym w jakiejś książce teraz nie mogę sobie przypomniec której Wystarczy empty(). Jeśli zmienna nie została zdefiniowana to również zwróci true i nie wywali żadnego E_NOTICE |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 16:52 |