![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jak Waszym zdaniem najprosciej zrobic skrypt, ktory bedzie wedlug okreslonego zapytania mysql pobieral z bazy tylko i wylacznie drugi w kolejnosci rekord? Tzn. mam np. tabele: id, opis 1,'jeden' 2,'dwa' 3,'trzy' 4,'cztery' 5,'piec' Pobieram: [sql:1:5299848fd7]SELECT * FROM tabela ORDER BY id DESC[/sql:1:5299848fd7] To mi pobierze wszystkie rekordy. Ale ja potrzebuje tylko drugiego rekordu ktory zwroci to query, w tym wypadku 4,'cztery'. Jak zatem zrobic to najprosciej? Moge zapisac wszystko co zwroci mysql do Array'a, no i korzystac tylko z $tab[1], ale to mi niepotrzebnie wydluzy czas ladowania skryptu i tak dalej. Prosze o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[sql:1:f2bb98f14b]SELECT * FROM tabela ORDER BY cos LIMIT 1,1;[/sql:1:f2bb98f14b]
i to tyle. -------------------- pozd.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Az mi glupio, ze o tym nie pomyslalem:)
Dziekuje za pomoc, pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
A teraz mam troche bardziej (moim zdaniem:) zlozony problem - mam rekordy w tabeli:
id,grupa 1,4 2,3 3,2 4,4 5,3 6,4 Teraz chcialbym, zebym posylajac id rekordu, ktoru nalezy do grupy 4 (ma wartosc pola grupa=4), np 1, otrzymal od skryptu id kolejnego rekordu w tabeli posiadajacego taka sama grupe przy sortowaniu ORDER BY id ASC, w tym wypadku jest to rekord o id 4. A jak zrobic cos takiego? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A teraz mam troche bardziej (moim zdaniem:) zlozony problem
[sql:1:8002aa64ff]select id from tabela where grupa=4 and id>1 order by id limit 1[/sql:1:8002aa64ff] W miejsce 1 i 4 wstaw sobie odpowiednie wartości id i grupy. |
|
|
![]()
|
|
Bardzo dziekuje, a teraz ostatnie juz (mam nadzieje) pytanie w tym temacie: czy operator ">" moge uzywac rowniez dla wartosci tekstowych, np. w tabeli jak ponizej:
id,grupa,nazwisko 1,4,'andrzejewski' 2,3,'lutoslawski' 3,4,'orlowski' 4,2,'rudzinski' 5,1,'bialolecki' 6,4,'dlugolecki' i chcialbym aby zwrocilo mi wartosc pola id z grupa=4 i nastepnego w kolejnosci po tym, ktorego id podaje, przy sortowaniu wedlug pola nazwisko - czyli alfabetycznie? Czy przy zapisie [sql:1:e9b3a61f12]SELECT id FROM tabela WHERE grupa=4 AND nazwisko>'andrzejewski' ORDER BY nazwisko ASC LIMIT 1[/sql:1:e9b3a61f12] mysql zwroci mi rekord 6,4,'dlugolecki', czy tez nie mozna uzywac '>' do porownywania 'miejsca' w kolejce dla wartosci tekstowych? Mam nadzieje ze wylozylem problem dosc jasno:) pozdrawiam i dziekuje za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Nie wierze, zeby nikt nie potrafil mi pomoc...
pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Vice-Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 395 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie wierze, zeby nikt nie potrafil mi pomoc...
pozdrawiam nie jestes pepkiem swiata zeby ludzie ci od razu odpowiadali ... poczekaj a bedzie odpowiedz ... lub nie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam bardzo jezeli urazilem:)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat czy operator ">" moge uzywac rowniez dla wartosci tekstowych
Tak, aczkolwiek musisz pamiętać, że wtedy jest to sortowane leksykalnie czyli jeśli wystąpią w tekscie cyfry to zostaną one potraktowane jak zwykłe znaki, co spowoduje, że np. 2 będzie większe od 12 Cytat chcialbym aby zwrocilo mi wartosc pola id z grupa=4 i nastepnego w kolejnosci po tym, ktorego id podaje, przy sortowaniu wedlug pola nazwisko - czyli alfabetycznie? Czy przy zapisie
[sql:1:e50e342d77]SELECT id FROM tabela WHERE grupa=4 AND nazwisko>'andrzejewski' ORDER BY nazwisko ASC LIMIT 1[/sql:1:e50e342d77] mysql zwroci mi rekord 6,4,'dlugolecki' Tak. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:35 |