![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 13 Dołączył: 16.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to takiego jest ten domyslny zestaw znakow dla biezacego polaczenia z MySQL
![]() Pewnie to glupie pytanie, ale od niedawna ucze sie pisania skryptow korzystajacych z dobrodziejstw DBMS i jak do tej pory wszystko zrozumialem oprocz tego zestawu znakow... ![]() W manualu PHP dowiedzialem sie, ze funkcja mysql_client_encoding() go zwraca. Nie wiem tez na czym polega roznica miedzy funkcjami mysql_escape_string() a mysql_real_escape_string() ktora "bierze po uwage zestaw znakow uzywany w polaczeniu" ![]() Moze mi ktos wyjasnic co to jest ten domyslny zestaw znakow i co ma do tego mysql_real_escape_string() ktora wstawia backslashe'e do lancucha ![]() Ten post edytował PiXel2.0 9.07.2007, 12:45:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2007 Skąd: znienacka. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi sie wydaje że to np. UTF-8 albo latin1_swedish itp. I ustawiasz to tworząc nową bazę danych żeby móc zakodować takie literki jak ą, ę, ś, ć itp. Ale jestem mniejwięcej na tym samym stopniu edukacji co ty i głowy se uciąć nie dam.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 13 Dołączył: 16.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No coz, dzieki i za to, ale niewiele mi to pomoglo
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 14:16 |