![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pobrałem jakiś poradnik o php+mysql - od podstaw (jest w formacie .djvu) Wszystko przepisałem tak jak trzeba, aby mi wyszło takie coś.. Tak wygląda źródło -> CLICK. Gdy plik wrzucam na serwer, i wchodzę w index.php to takie coś mi pokazuje się: Kod Access denied for user: 'krasnal@localhost' to database 'moviesiteresource id #2' Zamiast tej tabeli co powinna być. Co jest nie tak ? HOST: 127.0.0.1 usr: krasnal pw: krasnal wszystko robie na krasnalu, ale zamiast tej tabeli wyskakuje taki komunikat. Co może byc nie tak ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. wywal krasnala czym predzej i zainstaluj np. WAMP server
2. uzytkownik o nazwie krasnal, nie ma praw wszystkich 3. sproboj jako uzytkownik "root" - domyslnie jest taki ze wszystkimi prawami, a haslo domyslnie do "krasnal" -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz mam tak,
Kod Nieznana baza danych 'moviesiteresource id #2' Czyli muszę nową baze stworzyć tak? Mógłbyś powiedzieć jak, jeżeli oto chodzi... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
phpmyadmin
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie:
Kod mysql_select_db('moviesite'. $link) tylko: Kod mysql_select_db('moviesite', $link) Przecinek służy do łączenia napisów. [EDIT] Cytat("uli") Jak rozumiem Kicok pisał w pośpiechu, więc sprostuję, aby autor nie wpędził się później w 'mailny'. Ostatnie zdanie powinno brzmieć: Cytat Kropka służy do łączenia napisów. Ciekawe gdzie były moje myśli, gdy pisałem tego posta ![]() Ten post edytował Kicok 9.07.2007, 17:29:11 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie: Kod mysql_select_db('moviesite'. $link) tylko: Kod mysql_select_db('moviesite', $link) Przecinek służy do łączenia napisów. Jak rozumiem Kicok pisał w pośpiechu, więc sprostuję, aby autor nie wpędził się później w 'mailny'. Ostatnie zdanie powinno brzmieć: Cytat Kropka służy do łączenia napisów.
-------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hehe jak to ktoś kiedys fajnie zauważył, mówiąc swej dziewczynie: "a czy ty wiesz kochanie, że w php kropka łączy stringi?"
A teraz do rzeczy, uważam, że doradzanie koledze który stawia pierwsze kroki z sql by korzystał z myadmina jest poważnym błędem. Uważam, iż nauke rozpoczynamy z wiersza poleceń ucząc się od podstaw systemu zarządzania bazą a dopiero potem korzystamu z dobrodziejstw GUI. To tak jakby uczyć się "obsługi" Linuksa od zabawy z Xami w KDE. I tutaj mała rada jak zacząć dla założyciela tematu: 1.wchodzisz do katalogu x:\usr\krasnal\mysql\bin 2.tworzysz sobie skrót na pulpicie (albo gdzie CI wygodnie) do pliku mysql.exe. Wchodzisz we właściwości skrótu i dopisujesz parametry -u <username> oraz -p <hasło lub puste -> wtedy przy każdym połączeniu bedziesz wpisywał> 3.hura jestesmy w cmd SZBD. 4.tworzymy nowa baze danych:
5.wybieramy bazę na której chcemy pracować:
6.tworzymy nową tabelę:
7.pamiętamy, że każda operację kończymy znakiem ";" oprócz niektórych poleceń administracyjnych jak np: <\. nazwa.pliku> których średnikiem nie zakańczamy. 8. dodajemy dane do bazy ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 21:30 |